Slankepille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
To medikamenter til behandling mod overvægt, Orlistat, der sælges under mærket Xenical fra Roche og sibutramine, der sælges under mærket Meridia (Abbott). Merida er dog trukket fra handlen grundet medikamentets bivirkninger.

Slankepiller kan være et medikament, der forøger kroppens forbrænding, og dermed hjælper til at reducere kropsvægten. Slankepiller anvendes sammen med kalorielet diæt[1].

Slankepillens historie[redigér | rediger kildetekst]

Der findes ikke en egentlig dato for slankepillers opståen. I løbet af den generelle udvikling af farmaceutiske medikamenter har lægemidler mod andre sygdomme vist sig at have en slankende effekt. Men da disse lægemidlers primære funktion var at helbrede andre sygdomme, affødte disse lægemidler en række alvorlige bivirkninger, hvis de blev anvendt som decideret slankemedicin.

Der skete siden en strømligning og et målrettet fokus af udviklingen af slankende medicin, og dette affødte en løbende lancering af nyudviklede slankepiller. Men der var ofte en række alvorlige bivirkninger forbundet med de nyudviklede slankepiller, og nyligt markedsførte slankepiller blev efterfølgende taget af markedet igen[2].

Godkendte slankepiller[redigér | rediger kildetekst]

I dag findes der slankepiller på det danske marked, som er godkendt af Sundhedsstyrelsen, og de fleste slankepiller indeholder det virksomme stof Orlistat, som nedsætter kroppens optagelse af fedt fra måltider. Af slankepiller indeholdende Orlistat findes de receptpligtige Slankepiller Xenical og Orlistat ”Teva” samt den ikke-receptpligtige slankepille Orlistat ”Sandoz” (tidligere Alli). Derudover findes der slankepillen Regenon, som indeholder stoffet amfepramon[3].

Ikke-godkendte slankepiller[redigér | rediger kildetekst]

Alle andre medikamenter, der er påsat prædikatet ”slankepiller” eller lignende er både ulovlige at indføre i Danmark og kan samtidig være farlige og medføre en sundhedsmæssig risiko. Disse slankepiller er ikke godkendt af myndighederne eller Sundhedsstyrelsen, og kan indeholde hvad som helst. Det kan være kalk, cement, for høje doser af aktive lægemiddelstoffer eller stoffer, der slet ikke står på pakningen[4]. Da ikke-godkendte slankepiller er ulovlige at indføre i Danmark, vil disse slankepiller blive stoppet og konfiskeret i tolden[5]. Dette gælder eksempelvis slankemidlet 2 Day Diet[6].

Trods forbuddet mod at indføre ulovlige slankepiller, kan det have fatale sundhedsmæssige konsekvenser med dødsfald som alvorligste risiko. Eksempelvis er der registreret ulovlige slankemidler med en QT-forlængende virkning. QT-intervallet står i relief til hjerterytmen, og påvirkes QT-intervallet kan det medføre kliniske symptomer med besvimelse og i værste konsekvens døden til følge[7]. Et sådan slankemiddel er eksempelvis slankepillen er mærket Super Slim[8].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Min Medicin. Xenical. Hentet 1. oktober 2013.
  2. ^ Videnskab.dk. Ny slankepille fri for alvorlige bivirkninger. 26. juli 2010.
  3. ^ Sundhedsstyrelsen. Fakta om slankepiller. Hentet 1. oktober 2013.
  4. ^ Sundhedsstyrelsen. Pas på dig selv - køb godkendte slankepiller. Hentet 1. oktober 2013.
  5. ^ Sundhedsstyrelsen. Ulovligt indført medicin stoppen i tolden. Hentet 1. oktober 2013.
  6. ^ Sundhedsstyrelsen. Eksempler på lægemidler stoppet i tolden. Hentet 1. oktober 2013.
  7. ^ Pro.medicin.dk. Medikamentelt forlænget QT-interval. 24.08.2011.
  8. ^ Pareek, Manan et al. (2013): Slankepiller købt på internettet som årsag til ventrikelflimren. I: Ugeskrift for læger, 175,11: 739-740.