SMS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sms)
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se SMS (flertydig).
Tastaturet på en mobiltelefon
Dette er et QWERTY- tastatur

Short Message Service (forkortet SMS, service for korte beskeder) er små tekst-beskeder som kan sendes fra en mobiltelefon til en anden mobiltelefon. Fordelen ved sms er at modtageren ikke behøver at "løfte røret" på sin mobiltelefon. Beskeden bliver liggende indtil modtageren har tid til at læse beskeden. En anden fordel er, at datamængden, der skal sendes fra den ene telefon til den anden, er væsentlig mindre med sms-beskeder i forhold til samtaler, hvad der også afspejler sig i prisen. En sms vil typisk koste et sted mellem 1 og 20 øre, men ordninger hvor man betaler et vist beløb per måned for et ubegrænset antal sms bliver mere og mere udbredte.

Beskederne skrives via det numeriske tastatur placeret på telefonen. Som det ses på billedet til venstre er hver tast tildelt tre eller fire bogstaver, som man trykker på for at få et bogstav frem ad gangen. På de nye smartfones som man har her i år 2015, har man også QWERTY- tastatur. Det er ligsom et computer tastatur, det er hvor bogstaverne er fordelt på hele tastaturet.

Der findes forskellige måder at skrive sms'er på. Den "gammeldags metode" er at trykke gentagne gange på en given tast til det ønskede bogstav kommer frem. Antallet af gange man skal trykke på tasten fremgår af rækkefølgen på den enkelte tast. Alle nyere mobiltelefoner er imidlertid udstyret med en såkaldt intelligent ordbog (Se også T9), således at man kun skal trykke en enkelt gang på den tast hvor bogstavet står. Når man har trykket på flere taster på denne måde vil ordbogen forsøge at finde frem til det ord som den pågældende sammensætning af tastetryk kan betyde. Der kan normalt vælges alternative bogstavsammensætninger ved tryk på * eller #.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: