Spring til indhold

Smudsomslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et smudsomslag
# 1 Banderole
# 2 Flap - Indadbøjet del af en bogs omslag eller smudsomslag.

Smudsomslaget på en bog er det løse omslag, der med to flapper lægges om permer og ryg for at beskytte bogbindet. Det er ofte illustreret og kan være med tekst om bogens indhold og forfatter.

Da brugte bøger med perfekt bevarede smudsomslag kan opnå en betragtelig merpris,[1] findes der også gennemsigtige plastomslag til at beskytte selve smudsomslaget.[2]

Et tidligt eksempel på et løst omslag fra omkring 1830 blev fundet hos Bodleian Library i en samling ikke-katalogiserede småtryk fra en erhvervelse i 1892.[3]

  1. ^ Om smudsomslag Arkiveret 23. september 2015 hos Wayback Machine hos Antikvariat.net > INFO > "ABC for bogsamlere" under 'S' og "Originale bogomslag koster kassen" hos Videnskab.dk, 24. december 2010 af Tore Rye Andersen, ph.d., Aarhus Universitet - eller (næsten) samme "Bogen skal (også) bedømmes på omslaget" i publikationen Magasinet Humaniora 3:10. Version nr. 1.0 af 15-10-2010 fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (hvor det står: "Teksten må med kildeangivelse frit anvendes."
  2. ^ Oplysningen om plastikomslagene til beskyttelse af smudsomslagene stammer fra den svenske "Skyddsomslag", men er uden kilde (måske 'plastic book jacket cover').
  3. ^ Om et tidligt smudsomslag fra o. 1830 : "Earliest-known book jacket discovered in Bodleian Library" - Friendship's Offering, dating from 1830, found among forgotten book-trade ephemera.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]


Søsterprojekter med yderligere information:BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.