Soling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
SpecifikationerBesætning 3 mand
Længde 8200 mm
Bredde 1900 mm
Dybgang 1300 mm
Skrogvægt 1035 kg
Storsejl 13,6 m²
Fok 8,1 m²
Spiler (maks) 45,0 m²
LYS 1,14
Tidligere olympisk klasse
Solingbåde

En Soling er en 3-personers åben kølbåd, der sejler for sejl. Den blev designet af en af Norges mest kendte bådkonstruktører, Jan Herman Linge, i 1965. I 1968 blev Solingen valgt til at være den 3-personers kølbåd, der skulle sejles matchrace i under Sommer-OL 1972.

Det første verdensmesterskab i Soling blev arrangeret i Skovshoved nord for København i 1969. 87 både fra 17 lande deltog. Paul Elvstrøm, Niels Jensen og Poul Mik-Meyer de første verdensmestre i klassen.[1] I de efterfølgende år dominerede Paul Elvstrøm og Buddy Melges klassen, og de mødtes i finalen til OL i Kiel 1972. Melges vandt og blev dermed den første olympiske mester i klassen. Matchrace i Soling var på det olympiske program til og med Sommer-OL 2000 i Sidney.

Udover Solingen tegnede Linge også en mindre båd, Ynglingen, som minder meget om Solingen.

Abbottboats Inc. of Sarnia, Ontario, Canada var en af de førende byggere af Solingen indtil en tragisk brand i foråret 2006.

Trim[redigér | rediger kildetekst]

I solingen findes mange trimmuligheder:

Derfor er sejlads i en Soling bestemt ikke for nybegyndere.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Reed, Dinny (red.). "History" (PDF). soling.com (engelsk). International Soling Association. s. 5-7. Hentet 9. marts 2020.

Eksterne hensivninger[redigér | rediger kildetekst]

Vandsport/vandtransportSpire
Denne vandsports- eller vandtransportsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.