Solway Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Soway Firth.
Caerlaverock naturværnsområde med udsigt over mod Nith Estuary, nær Solway Firth, Dumfries og Galloway.

Solway Firth er en fjordarm som danner en grænse mellem England og Skotland mellem Cumbria og Dumfries og Galloway. Fjorden strækker sig fra St Bees Head, akkurat syd for Whitehaven i Cumbria, til Mull of Galloway, på den vestlige ende af Dumfries og Galloway. Fjorden strækker sig ud i Det Irske Hav.

Kystlinjen er karakteriseret af lavlandsområde med små højdedrag og mindre bjerge. Det er hovedsageligt et landligt område hvor befolkningen er sysselsat med fiske og jordbrug. Turisme har i den senere tid bidraget til den lokale økonomi. Området har også været stedet for indspilning af film som The Wicker Man med Edward Woodward i hovedrollen som blev indspillet omkring Kirkcudbright (udtales Kur-coo-bree).

Vandet i sig selv er ikke bemærkelsesværdig, undtagen nogle større områder med salt og mudderflader som ofte har farlige steder med kviksand som rykker på sig. Besøgende bør derfor ikke bævege sig omkring på disse steder uden lokale folk med sig. I tillæg har Forsvarsdepartementet i 1999 ladet militæret skyde mere end 6.350 runder med uran i fjorden. Tilstødende områder i Det Irske Hav er en anden kilde til radioaktiv forurening.

Langs Solway er der en strækning med over 750 km² med steder af speciel videnskabelig interesse, såkaldt Sites of Special Scientific Interest (SSSIs), foruden nationalt naturværnsområde ved Caerlaverock.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksternt link[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°45′00″N 3°40′00″V / 54.75°N 3.6666666666667°V / 54.75; -3.6666666666667