Spring til indhold

Sovjetunionens Øverste Sovjet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den Øverste Sovjets mærke

Den Øverste Sovjet (russisk: Верхо́вный Сове́т СССР, tr. Verkhovnyj Sovet SSSR) var det øverste folkevalgte lovgivende organ i Sovjetunionen, de sovjetiske unionsrepublikker og de autonome republikker fra 1936 og til unionens opløsning i december 1991 og derefter i Den Russiske Føderation og dens republikker frem til oktober 1993.

Sovjetunionens Øverste Sovjet bestod af to kamre, Unionssovjetten og Nationalitetssovjetten. Den Øverste Sovjet skulle godkende partiets centralkomités planer og budgetter før de fik lovformelig kraft. Ved valgene til Den Øverste Sovjet opstillede kommunistpartiet og masseorganisationer som kvindeorganisationen kandidater.

Den Øverste Sovjet mødtes to gange årligt i 3-4 dage. Hvert af de to kamre bestod af 750 medlemmer. Selve lovgivningsarbejdet foregik i en række udvalg, der valgtes på Den Øverste Sovjets første møde. Her valgtes også medlemmerne til Den Øverste Sovjets Præsidium og Ministerrådet.

Lovgivende organ

Præsidiet bestod af omkring 40 medlemmer. Det havde til opgave at lede de mange udvalg samt at foretage det egentlige lovgivningsarbejde. Præsidiet kunne udstede forpligtende og love, mens resten af lovgivningen skulle vedtages på Den Øverste Sovjets samlinger.

Udøvende organ

Ministerrådet var et overvejende udøvende organ, der førte den vedtagne politik ud i livet. Det var rådet, der ledte de centrale forvaltninger. Rådet kunne dog samtidig udarbejde forordninger og bekendtgørelser, til opfølgning af lovene, og havde således også udøvende funktioner.

Formænd for USSR's øverste Sovjets presidium (1938–1989)

[redigér | rediger kildetekst]

Formænd for USSR's øverste Sovjet (1989–1991)

[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]