En skidt knægt: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.712 bytes fjernet ,  for 15 år siden
m
rv til før copyvio
({{copyvio|url=http://www.litteratursiden.dk/sw1212.asp}})
m (rv til før copyvio)
 
Bjarne kan dog udmærket se alle Kaspers mindre tiltalende sider, som der ikke bliver færre af, efterhånden som de to venner vokser til. Bjarne elsker at [[Arbejde (samfundsvidenskab)|arbejde]], men han vil også gerne være med, hvor der sker noget - også selvom der kun er plads til ham i [[periferi]]en af Kaspers mere og mere anløbne omgangskreds.
 
{{copyvio|url=http://www.litteratursiden.dk/sw1212.asp}}
 
Hovedværket i forfatterskabet er En skidt knægt fra 1998. Hovedpersonen Bjarne fortæller heri sin historie til en båndoptager; en historie der kredser om hans venskab med Kasper, som på én gang fascinerer Bjarne, men samtidig også er – for nu at udtrykke det mindre lempeligt, end bogtitlens vanlige nordjyske underdrivelse gør det – et ualmindeligt selvoptaget og dumt svin.
Forholdet imellem de to venner er i høj grad asymmetrisk: Bjarne er den pæne, arbejdsomme og ansvarsbevidste, som udnyttes af den populære, grænseoverskridende og selvrådende Kasper. Men Bjarne fordømmer ikke Kasper, for selvom Kasper måske nok er at betragte som ’en skidt knægt’, da repræsenterer han også et alternativ til lilleby-samfundets Tornerose søvn. Kasper er tilflytter og familien betragtes generelt med mistro i Gl. Lustrup – byen hvor drengene bor – på grund af deres alternative livsform. For den pæne, arbejdsomme Bjarne, der nok mærker lokalsamfundets iltmangel og ind i mellem snapper efter vejret, er Kasper den, der langt mere direkte udfordrer omgivelserne.
Kapser er i den forstand en eksponent for 1968 og alt hvad der dertil hørte af såvel selvrealisering, normbrud og kreativitet, som narkotika, egoisme, menneskelige tragedier og sociale nedture. Fortællingen skildrer således et stykke nært samtidshistorie – men set fra en vinkel, hvor alle de politiske og kulturelle omvæltninger årtiet bragte med sig, egentlig er underligt distancerede og slet ikke så positive, som ellers antaget.
Bent Vinn Nielsen modtog megen ros for En skidt knægt – blandt andet fik han
Kritikerprisen og P1’s læserpris.
 
[[Kategori: Romaner]]
5.520

redigeringer

Navigationsmenu