Falanks: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
Sakkura (diskussion | bidrag)
ikke kun forreste geled i kamp
Linje 1: Linje 1:
'''Falanksen''' var en [[formation]] brugt af hære i [[antikken]], og kendes tidligst fra [[sumererne]] og var i brug, til de blev erstattet af den romerske [[legion]]. Falanksen bestod af infanterister (græsk: [[hoplit]]ter) i flere [[geled]]der, der i tæt formation skjulte sig bag deres [[skjold]]e (græsk: [[hoplon]]).
'''Falanksen''' var en [[formation]] brugt af hære i [[antikken]], og kendes tidligst fra [[sumererne]] og var i brug, til de blev erstattet af den romerske [[legion]]. Falanksen bestod af infanterister (græsk: [[hoplit]]ter) i flere [[geled]]der, der i tæt formation skjulte sig bag deres [[skjold]]e (græsk: [[aspis]]).


Falanksen blev brugt således, at den marcherede mod fjenden i tæt formation, hvor den med [[lanse]]r eller [[spyd]] forsøgte at bryde fjendens falanks. Kun forreste geled var i kamp; de bagerste pressede på med skjolde for at holde presset på fjenden. Samtidig blev der suppleret op bagfra, når nogen faldt.
Falanksen blev brugt således, at den marcherede mod fjenden i tæt formation, hvor den med [[lanse]]r eller [[spyd]] forsøgte at bryde fjendens falanks. Afhængig af de anvendte spyd og modstanderens formation var de første to til fem geledder i stand til at nå fjenden med sine spyd. Mændene bagved pressede på med skjolde for at holde presset på fjenden. Samtidig blev der suppleret op bagfra, når nogen faldt.


Falanksen var en stabil formation, og de fleste tab i en falanks kom derfor først, når formationen brød sammen.
Falanksen var en stabil formation, og de fleste tab i en falanks kom derfor først, når formationen brød sammen.

Versionen fra 18. okt. 2007, 19:42

Falanksen var en formation brugt af hære i antikken, og kendes tidligst fra sumererne og var i brug, til de blev erstattet af den romerske legion. Falanksen bestod af infanterister (græsk: hoplitter) i flere geledder, der i tæt formation skjulte sig bag deres skjolde (græsk: aspis).

Falanksen blev brugt således, at den marcherede mod fjenden i tæt formation, hvor den med lanser eller spyd forsøgte at bryde fjendens falanks. Afhængig af de anvendte spyd og modstanderens formation var de første to til fem geledder i stand til at nå fjenden med sine spyd. Mændene bagved pressede på med skjolde for at holde presset på fjenden. Samtidig blev der suppleret op bagfra, når nogen faldt.

Falanksen var en stabil formation, og de fleste tab i en falanks kom derfor først, når formationen brød sammen.

Skabelon:Link FA