Christen Købke: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m Gendannelse til seneste version ved PixelBot, fjerner ændringer fra 80.62.173.181 (bidrag)
es:
Linje 22: Linje 22:
[[de:Christian Köbke]]
[[de:Christian Köbke]]
[[en:Christen Købke]]
[[en:Christen Købke]]
[[es:Christen Købke]]
[[fi:Christen Købke]]
[[fi:Christen Købke]]
[[ru:Кёбке, Кристен]]
[[ru:Кёбке, Кристен]]

Versionen fra 11. mar. 2008, 19:59

Frederiksborg Slot malet af Christen Købke

Christen Schiellerup Købke (26. maj 18107. februar 1848) var en dansk maler. Han regnes i dag for den måske betydeligste af malerne under den danske guldalder.

Biografi

Købke studerede på Kunstakademiet i København allerede som 12-årig og indtil 1832, først som elev under C.A. Lorentzen (fra 1825), senere under C.W. Eckersberg (fra 1828). Købkes større malerier er præget af en tør, akademisk stil, og det er særligt hans mindre studier og portrætterne der i dag beundres. Hans bedste værker er prægede af ro og farvesans, hvor dagligdags motiver tilføres spænding og dynamik gennem utraditionelle beskæringer og dristige kompositioner.

Købkes tidligste motiver hentedes primært fra Kastellet hvor hans far var bager fra 1815. Malerierne fra denne periode virker på en moderne beskuer umiddelbart spontane og moderne i farveholdning og opstilling. Samtidig med familiens flytning til Blegdamsvej i København i 1833 indtrådte en ændring i hans kunst. For at forberede et større gennembrud som maler begyndte han at arbejde med større formater og mere konstruerede kompositioner, sådan som var normen på den tid. Som led i dette rejste han i 1838dannelsesrejse til Italien over Dresden og München. På rejsen foretog han skitser og studier som skulle blive grundlag for større malerier efter hjemkomsten til Danmark i 1840.

Hans store maleri Parti af Marina Piccola på Capri blev dog i 1846 forkastet som medlemsstykke til Kunstakademiet. Dette, samt økonomiske problemer som følge af faderens bortgang, kom til at plage ham frem til hans tidlige død i 1848.

Købke er begravet på Assistens Kirkegård i København

Litteratur

  • Monrad, Kasper: "Christen Købke", Dansk Guldalder (Hovedværker på Statens Museum for Kunst), København 1994, s. 138-139
BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.