Laura Ingalls Wilder: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
6.070 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Ny side: '''Charles Frederic Ingalls''' (1. november - 1876) var Laura Ingalls Wilders eneste lillebror, men han døede som baby. Ingen er helt sikre på, hvornår Freddy døde, men hist...)
No edit summary
{{Infoboks forfatter
'''Charles Frederic Ingalls''' ([[1. november]] - [[1876]]) var [[Laura Ingalls Wilder]]s eneste lillebror, men han døede som baby. Ingen er helt sikre på, hvornår Freddy døde, men historiker har fastlagt det til ca. 10 måneder efter fødslen, da familien Ingalls var på vej til [[Burr Oak]], [[Iowa]].
| region = Amerikansk litteratur
| æra =
| billede_navn = Laura ingalls wilder.jpg
| billede_note =
| navn = Laura Elizabeth Ingalls Wilder
| født = [[7. februar]] [[1867]]
| død = [[10. februar]] [[1957]] (i en alder af 90)
| pseudonym(er) =
| genre(r) = historisk fiktion
| litterære bevægelse =
| påvirket af =
| har påvirket = [[Rose Wilder Lane]]
}}
'''Laura Elizabeth Ingalls Wilder''' ([[7. februar]] [[1867]] - [[10. februar]] [[1957]]) var en [[USA|amerikansk]] [[forfatter]], som nok er bedst kendt for den [[selvbiografi]]ske bogserie om ''[[Det Lille Hus på Prærien]]''.
 
==Liv og ægteskab==
Man kan læse meget mere om det i bogen [[Old Town in the Green Growes]] af [[Cynthia Rylant]].
Laura Ingalls Wilder blev født i staten [[Wisconsin]], USA. Hendes forældre var [[Charles Philip]] og [[Caroline Lake (Quiner) Ingalls]]. Laura var barn nummer to ud af en søskendeflok på fem: [[Mary Amelia Ingalls|Mary]], Caroline (kaldet [[Carrie Ingalls|Carrie]]), Frederic (kaldet [[Freddy]] og død 10 måneder gammel) og [[Grace Ingalls|Grace]].
 
Laura boede i sin tidligste barndom i Wisconsins [[skov]]e, men i starten af 1870'erne flyttede familien vestpå i [[prærievogn]] for at friste tilværelsen som [[nybygger]]e i USA's relativt ubeboede præriestater. I de efterfølgende år boede familien flere steder i USA's midtvestlige stater (og flyttede også i en periode tilbage til Wisconsin), men nybyggertilværelsens vilkår var barske: Mary blev blind af sygdom og derudover var [[præriebrand]]e, [[indianer]]e og [[græshoppe]]sværme blandt de plager, der gang på gang tvang familien til at opgive deres jordlodder og drage videre, indtil de endeligt slog sig ned i De Smet i [[South Dakota]].
 
Her begyndte Laura for første gang i sit liv at gå regelmæssigt i [[skole]]. Som 15-årig blev hun uddannet til lærerinde, og i de næste år bidrog Laura positivt til familiens altid pressede økonomi ved at undervise i egnens forskellige nybyggerskoler, indtil hun i [[1885]] giftede sig med landmanden Almanzo Wilder ([[1857]]-[[1949]]).
 
Sammen fik Laura og Almanzo datteren [[Rose Wilder Lane]] ([[1886]]-[[1968]]), der senere blev forfatter og [[journalist]], samt en unavngiven søn, der døde som spæd. Ægteskabets første år var præget af ulykker, som kulminerede med økonomisk ruin efter at en usædvanlig lang tørkeperiode ødelagde høsten syv år i træk.
 
Laura og Almanzo måtte forlade deres jord og ernærede sig herefter som hhv. syerske og ved forefaldende arbejde, indtil de havde sparet nok penge sammen til at forlade De Smet og starte for sig selv igen. Herefter begav de sig i prærievogn mod Mansfield, [[Missouri]] og købte en gård, Rocky Ridge Farm, hvor de boede resten af deres liv.
 
===Forfatterskabet===
Laura begyndte sin karriere som forfatter relativt sent i livet. I [[1911]] blev hun fast skribent for landbrugsbladet ''Missouri Ruralist'', men hendes egentlige litterære karriere begyndte først, da hun i [[1930'erne]] begyndte at publicere sine ''Lille hus''-bøger.
 
Laura havde i 1930 bedt sin datter Rose, der på det tidspunkt var en relativ kendt journalist, give sin mening om et biografisk manuskript, som hun kaldte ''Pioneer Girl''. Påvirket af sin mors og sin søster Marys død havde Laura lyst til at skrive sine erindringer, og håbede i samme omgang at kunne skabe en ekstra indkomst, efter Almanzo og hun ved børskrakket i [[1929]] mistede alle deres investerede penge. Men i stedet for at udgive en enkelt bog endte Laura med at skrive en hel serie om sine erindringer fra pionertiden.
 
Selvom serien overvejende er bygget på Lauras virkelige oplevelser, forekommer der diskrepanser i forhold til visse hændelsers faktiske forløb. Fx optræder lillesøster Carrie allerede i Lauras første bog ''Det lille hus i de store skove'', selvom hun i virkeligheden først blev født i [[Kansas]] i [[1870]], efter familien havde forladt Wisconsin.
 
Lauras døde lillebror Frederic nævnes slet ikke i bøgerne. Caroline, Lauras mor, skulle engang have udtalt "at havde blot Freddy levet, havde alt været anderledes", og sandt er det, at nybyggerfamilien godt kunne have brugt en ekstra mands arbejdskraft. Pionerlivets hårde kår beskrives i Lauras bøger, men tonen er, helt ulig Carolines udtalelse, gennemgående positiv med fokus på familiens sammenhold, og bøgerne er fyldt med detaljerede beskrivelser af periodens hverdagsliv, mode og livssyn.
 
Allerede i midten i 1930'erne sikrede Lauras bøger familien en stabil indkomst, og siden er deres popularitet vokset til en million-forretning, der blandt andet har affødt adskillige [[tv-serie]]r.
 
==Bibliografi:==
* ''Little House in the Big Woods'' (1932). Dansk titel: ''Det lille Hus i de store skove''
* ''Farmer Boy'' (1933). Dansk titel: ''Drengen og gården''. Om Almanzos barndom på en gård i staten [[New York (delstat)|New York]]
* ''Little House on the Prairie'' (1935). Dansk titel: ''Det lille hus på prærien''
* ''On the Banks of Plum Creek'' (1937). Dansk titel: ''Det lille hus ved floden''
* ''By the Shores of Silver Lake'' (1939). Dansk titel: ''Huset ved Søen''
* ''The Long Winter'' (1940). Dansk titel: ''Den lange vinter''
* ''Little Town on the Prairie'' (1941). Dansk titel: ''Byen på prærien''
* ''These Happy Golden Years'' (1943). Dansk titel: ''De gyldne lykkeår''
* ''On the Way Home'' (1962). Dansk titel: ''På vej mod vort hjem''. En dagbog fra Laura and Almanzos rejse fra De Smet to Mansfield, Missouri, redigeret og kommenteret af Rose Wilder Lane.
* ''The First Four Years'' (1971). Dansk titel: ''De første fire år''
* ''West From Home'' (1974). Breve til Almanzo fra Laura fra hendes besøg hos deres datter Rose i San Francisco i 1915
 
{{commonscat|The Ingalls}}
 
{{DEFAULTSORT:Wilder, Laura Ingalls}}
[[Kategori: Engelsksprogede forfattere]]
[[Kategori: Forfattere fra USA]]
[[Kategori: Født i 1867]]
[[Kategori: Død i 1957]]
 
[[ca:Laura Ingalls Wilder]]
[[de:Laura Ingalls Wilder]]
[[en:Laura Ingalls Wilder]]
[[es:Laura Elizabeth Ingalls Wilder]]
[[fi:Laura Ingalls Wilder]]
[[fr:Laura Ingalls Wilder]]
[[he:לורה אינגלס ויילדר]]
[[it:Laura Ingalls Wilder]]
[[ja:ローラ・インガルス・ワイルダー]]
[[nl:Laura Ingalls Wilder]]
[[no:Laura Ingalls Wilder]]
[[pl:Laura Ingalls Wilder]]
[[simple:Laura Ingalls Wilder]]
[[sv:Laura Ingalls Wilder]]
[[zh:蘿拉·英格斯·懷德]]
Anonym bruger

Navigationsmenu