William Wallace: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Kwjbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ko:윌리엄 월레스
m robot Tilføjer: sl:William Wallace
Linje 68: Linje 68:
[[simple:William Wallace]]
[[simple:William Wallace]]
[[sk:William Wallace]]
[[sk:William Wallace]]
[[sl:William Wallace]]
[[sr:Вилијам Волас]]
[[sr:Вилијам Волас]]
[[sv:William Wallace]]
[[sv:William Wallace]]

Versionen fra 6. aug. 2008, 12:09

Willian Wallace statue i Aberdeen

Sir William Wallace levede ca. 1272- 23. august 1305; Han var en skotsk frihedshelt, der 1297 og 1305 forsøgte at rejse oprør mod englænderne. Han blev fanget og henrettet på grusomste vis. Historien er baggrunden for filmen Braveheart hvor hovedpersonen spilles af Mel Gibson.


Sir William Wallace´s liv er blevet markeret med en mindesten i nærheden af det sted han blev henrettet. Han blev anerkendt som den skotske firhedskæmper og som forsvareren af det skotske folk, i kampen mod Brittannien (England)

På mindestenen, der står uden for Barts Hospital i England, Står der følgende: "Dico Tibi Verum Libertas Optima Rerum Nunquam Servili Sub Nexu Vivito Fili" = "I tell you the truth, the best of all things is freedom, never son, live under the bonds of slavery." = "Jeg siger dig sandheden, den bedste af alle ting er frihed, aldrig søn, lev under lænkerne af slaveri"

Desuden står der også nederst: "Bas Agus Buaidh", som er et gallisk/Skotsk slagord for "Død & Sejr"


Da han endte sine dage ved halshugning i England, havde han levet et liv som en landejer, og senere kommandør i den skotske uafhængighedskrig.

I krigen blev han husket for sine rævesnu angreb på Briterne, der ofte blev tilintetgjort i de blodige slag. Han er senere blevet kendt for at have ledt et angreb ved Stirling Bridge, hvor Jarlen af Surre´s professionelle hær med 3.000 ryttere, og 10.000 mænd bogstavelig talt blev slagtet, af William´s skotske hær der var i kraftigt undertal. Dette slag gjorte skotterne sikre og fyldte dem med håb om et frit Skotland.

Efter slaget ved Stirling Bridge blev William Wallace slået til ridder sammen med sin næstkommanderende, (Sir) John Graham. Det var Robert The Bruce der adlede dem. Sammen med sin adelstitel blev William Walace benævnt "Beskytter af Skotland og Leder af dens hære"


Sir William Wallace´s sværd er konserveret og kan ses på museet "New National Wallace Monument". Sværdet er 168 cm langt og selve bladet er 132 cm. Det er ukendt hvor det stammer fra, da man ikke har fundet smedens stempel i sværdet, men analyser af metallet i sværdet peger i retning af Skotland. Dog ved man at sværdet hedder Alba.



HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.