Flyulykken ved Kastrup 16. juli 1960: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ny side: '''Flykatastrofen ved Kastrup 16. juli 1960''' er den mest tragiske begivenhed i Danmarks fodboldhistorie. En lille ”De Haviland”-maskine chartret af DBU og fløjet af [[pi...
(Ingen forskel)

Versionen fra 15. okt. 2008, 17:50

Flykatastrofen ved Kastrup 16. juli 1960 er den mest tragiske begivenhed i Danmarks fodboldhistorie.

En lille ”De Haviland”-maskine chartret af DBU og fløjet af piloten Stig Vindeløv skulle 16. juli 1960 fik motorproblemer kort efter starten fra i Kastrup lufthavn og måtte vende om. Blot 50 meter fra land styrtede flyet i Øresund, og alle ombordværende passagerer døde. De sad fastklemt i kabinen, der demoleredes ved mødet med havoverfladen. Havariundersøgelsen viste, de fleste af passagererne led druknedøden. Per Funch Jensen blev som den eneste af passagererne bragt levende i land, men han døde kort efter af sine kvæstelser. Kun piloten, der var helt uden skyld i styrtet, overlevede katastrofen med svære kvæstelser, men han har aldrig ønsket at offentligt give sin version af hændelsen.

Ulykken skete mindre end to måneder før OL, et dansk B-landshold skule spille en træningskamp mod et dansk U-landshold som en slags opvarmningskamp til OL. De formodede 11 i den danske startopstilling var fritaget for kampen, som de to hold skulle spille i Herning, en lang række især sjællandske spillere måtte for at komme til weekendens træningskamp tage til Kastrup for at rejse med det fly som DBU til lejligheden havde chartret, Ombord på flyet var Erling Spalk (19 år) fra Ikast, han havde militærtjenesteSjælland, Per Funch Jensen (21), Arne Karlsen (20) og Kurt Krahmer (22), alle fra KB, Ib Eskildsen (19) og Søren Andersen (23), begge fra Frem, samt AB’s Erik Jensen (29) og Køges Børge Basthold Larsen (29), han var den eneste af de otte fodboldspillere som havde et barn, nemlig en lille dreng ved navn Torden på knap 4 år, som selv fik selv en flot fodboldkarriere for Køge med 216 kampe i perioden 1975-1983 og repræsenterede Danmark i både en J- og en Y-landskamp. For Per Funch Jensen, Arne Karlsen og Børge Basthold Larsen var kampen en sidste mulighed for at bevise, at de skulle være iblandt de 11 i startopstillingen, de var allerede udtaget til OL-truppen, og for Erling Spalk var det en lejlighed til spille sig på et af DBU’s landshold i en ”rigtig” kamp, han var den eneste af de otte som ikke havde spillet i landsholdet. Alle otte ombordværende spillere døde.