Dio Cassius: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Ændrer: nl:Lucius Cassius Dio
m robot Tilføjer: ar:كاسيوس ديو
Linje 12: Linje 12:
[[Kategori:Græsksprogede forfattere]]
[[Kategori:Græsksprogede forfattere]]


[[ar:كاسيوس ديو]]
[[bg:Дион Касий]]
[[bg:Дион Касий]]
[[ca:Cassi Dió]]
[[ca:Cassi Dió]]

Versionen fra 1. apr. 2009, 20:47

Dio Cassius (c.164-c.229), var en romersk senator og historiker. Han stammede oprindeligt fra Nikæa i Lilleasien, og skrev sine værker på græsk, dvs. han henvendte sig primært til et østromersk publikum. Han blev konsul i Rom for anden gang i 229 e.v.t., hvor hans værk også slutter.

Hans gigantiske værk om Roms historie, udkom i 80 bind, og beskrev perioden fra byens grundlæggelsen til hans egen tid. Sikkert pga. dets omfang har værket ofte karaktér af kompilation, og kildeværdien er samtidigt meget svingende, da han var stækt afhængig af de kilder, han selv havde til rådighed. Beskrivelsen af hans egen samtid har meget højt niveau, og ofte indskyder han sine egne øjenvidneskildringer. Dios skildring af republikkens historie er ofte præget af anakronismer, men har haft mange kilder til rådighed som i dag er gået tabt, og som oftest kun kendes gennem Dios værk. Brugt med varsomhed kan der derfor findes mange værdifulde oplysninger i hans værk, også om de tidligste tider.

Store dele af hans værk er gået tabt, men indholdet af det tabte er dog blevet bevaret i form af byzantiske resuméer (epitomer) fra 9.-11. årh.

Eksterne link