Spring til indhold

Billedrør: Forskelle mellem versioner

3 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Flytter {{Commonscat}} til Eksterne henvisninger; kosmetiske ændringer)
No edit summary
[[Fil:IMG 1468.jpg|thumb|300px|Billedrør set bagfra med afbøjningsspoler ved billedrørhalsen.]]
Et '''billedrør''' er den [[Elektronisk komponent|komponent]] i et [[fjernsyn]] eller en [[monitor]] som viser billedet: Det er lavet af [[glas]], og har facon omtrent som en firkantet tragt, som er lukket i begge ender så det danner en lufttæt beholder med et [[vakuum]] indeni. Den lukkede, brede ende af »tragten« er skærmen: Her dannes billedet ved, at et strålebundt af [[elektron]]er, som skabes og styres i »tragtens« snævre ende, »fejer« hen over skærmen. På dennes inderside findes en belægning af et stoffosfor, som lyser op når det rammes af elektronstrålen, så ved at variere dennes intensitet, skabes mørke og lyse partier forskellige steder i billedfeltet.
 
Strålen kommer igennem hele billedfeltet adskillige (for europæiske fjernsyn: 25) gange i sekundet. StoffetDen fosforbelagte skærmenskærm »gløder« i en brøkdel af et sekund efter at elektronstrålen har strejfet det - lige nok til at det lysende billede bliver »hængende« indtil næste gang strålen kommer forbi og »genopfrisker« det. Dette giver det »langsomme«, menneskelige [[øje]] en illusion af et blivende billede på skærmen, om end man (især i øjenkrogen) kan fornemme hvordan lyset fra et billedrør »flimrer«.
 
Billedrør er som teknologi ved at blive erstattet af [[fladskærm]]e ([[LCD]]-skærme, [[plasmaskærm]]e og måske [[laser-tv]]), som bruger mindre energi end et billedrør med tilhørende hjælpekredsløb, og modsat billedrøret kan gøres lette og ekstremt flade.
Anonym bruger