Spring til indhold

Thomas Morley: Forskelle mellem versioner

119 bytes tilføjet ,  for 17 år siden
m
wiki, interwiki, biostub, typo
(Elisabeth I -> Elizabeth 1. [link] ; forretningssand -> forretningssans)
m (wiki, interwiki, biostub, typo)
'''Thomas Morley''' (født i [[1557/58]] eller [[1558]], død i oktober [[1602]]) var en [[England|engelsk]] [[komponist]], [[organist]], [[musikteoretiker]] og [[musikforlægger]]. I [[1594]] blev [[Morley]] den første engelske [[komponist]], der brugte betegnelsen [[madrigal]].
Det antydes at han var elev af [[William Byrd]], som han kalder sin mester. Fra [[1583-87]] var han domorganist i sin fødeby [[Norwich]]. Han var også en fortagsom forretningsmand, og udgav andre komponisters musik, navnlig som en hyldest til [[Elizabeth 1.]] i den berømte samling af 23 engelske komponisters [[madrigaler]]. Han var oprindelig [[kirkemusiker]], og hans [[kirkemusik]], [[anthems]] og [[motetter]] er af høj kvalitet. Med sit talent, sin lærdom, energi og forretningssans var han en drivkraft i det engelske [[musikliv]].
 
Det antydes, at han var elev af [[William Byrd]], som han kalderkaldte sin mester. Fra [[1583]] -87 [[1587]] var han domorganist i sin fødeby [[Norwich]]. Han var også en fortagsom forretningsmand, og udgav andre komponisters musik, navnlig som en hyldest til [[Elizabeth 1.]] i den berømte samling af 23 engelske komponisters [[madrigalermadrigal]]er. Han var oprindelig [[kirkemusiker]], og hans [[kirkemusik]], [[anthemsanthem]]s og [[motettermotet]]ter er af høj kvalitet. Med sit talent, sin lærdom, energi og forretningssans var han en drivkraft i det engelske [[musikliv]].
{{stub}}
 
{{biostub}}
 
[[Kategori:Renæssance]]
[[Kategori:Engelske komponister|Morley, Thomas]]
 
[[de:Thomas Morley]]
[[en:Thomas Morley]]
[[fr:Thomas Morley]]
[[pl:Thomas Morley]]
11.479

redigeringer