Jack Sparrow: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tømmer siden for indhold
Fjerner version 3515250 af 80.165.152.17 (diskussion)
Linje 1: Linje 1:
Jack Sparrow er navnet på Piraten fra de populære [[Disney]]-film i [[Pirates of the Caribbean]]-serien. Jack Sparrow spilles af [[Johnny Depp]].
Selv om filmen og dens handling er ren fiktion, bygger filmen dog på en virkelig pirat, ved navn Jack Sparrow.
Den virkelige pirat Sparrow hjemsøgte Caribien som pirat, med tilladelse fra den engelske flåde til at bedrive sørøveri.
Hans virkelige navn var Bartholomew Roberts. Han nåede at plyndrede omk. 470 skibe. Han var så frygtet, at mange af disse skibe overgav sig uden kamp.


== Fiktiv biografi ==
{{spoiler}}
=== Barndom og ungdom ===

Ifølge Disneys officielle hjemmeside og spillet baseret på filmene, er Jack Sparrow den formodede søn af [[Kaptajn Teague]] (Jack er født Jack Teague, men ændrede sit navn senere hen). Jack blev født under orkan på et sørøverskib i den britiske koloni i [[Indien]]. Han blev senere engang ansat hos det Ostindiske Handelskompagni og lavede forskellige job for [[Cutler Beckett]]. Jack Sparrow var kaptajn på ''The Wicked Wench'' som senere blev kendt som ''The Black Pearl.'' Da Beckett bad Jack transportere noget for ham, fandt Jack ud af at det var slaver, og befriede dem i [[Afrika]]. Beckett gav ordre til at ''The Wicked Wench'' skulle brændes og sænkes, og brændte et '''P''' for Pirat på Jacks håndled. Jack kom til at holde af sin status som forbryder, og blev hurtigt en berygtet pirat, der ikke havde lyst til at arbejde for andre igen.
Senere bad Jack [[Davy Jones (Pirates of the Caribbean)|Davy Jones]] om at løfte ''The Wicked Wench'' fra havbunden, hvorefter Jones gjorde Jack til kaptajn på skibet i 13 år. Til gengæld skulle Jones efter 13 år eje Jack Sparrows sjæl. Jack gav skibet navnet ''The Black Pearl.''

Bøgerne, som er skrevet af [[Rob Kidd]], beskriver Jacks liv som teenager (endnu ikke en pirat) og hans mange eventyr med sin tidligere besætning.

=== Jack som person ===

Jack er kendt for sin usædvanlige personlighed. Han virker tit fuld, og har et meget åbent [[kropssprog]]. Når han flygter fra nogen siger han altid "Denne dag vil I altid huske som den dag I næsten fangede kaptajn Jack Sparrow", ironisk nok er det kun lykkedes ham én gang at færdiggøre sin berømte sætning, de andre gange er han enten faldet ned fra en klippe, eller er blever ramt af en bølge. Han bruger ofte ordet "savvy" (forstået?) og "bugger" (når noget ikke går som det skal), og han snakker ofte ret forvirrende. (Eks. da han møder [[Joshamee Gibbs|Gibbs]] i Tortuga.) Når han løber basker han ud med armene. [[Johnny Depp]] har sagt, at han har baseret dette på en [[leguan]] der løber over vandet. Depp har også baseret Jack på [[Keith Richards]], som bl.a. optræder i [[Pirates of the Caribbean: Ved Verdens Ende]] som Jack Sparrows formodede far. Depp mener også, at årsagen til Jacks underlige bevægelser kunne skyldes [[syfilis]].

Jack er en god sværdkæmper, som [[Will Turner|Will]], [[Barbossa]] og [[James Norrington]]. Jack har bl.a. også lærte sig selv at skyde ved at kaste tomme flasker ned fra dækket på [[Den Sorte Perle]], og bliver præsenteret som en god skytte. Men trods hans talenter stikker han ofte af når han mister sit våben i kamp.<br />
Jack bruger bl.a. sin legende til at opfinde overnaturiske historier om sig selv. Et eksempel er hvordan han slap af fra den ø, Barbossa efterlod ham på. Han påstår, at have bundet to søskildpadder sammen til en tømmerflåde, men i virkeligheden fik han bare et lift af nogle smuglerer der kom forbi for at hente rom på øen.

Selvom Jack ofte er en kujon er han alligevel villig til at hjælpe sine venner - især [[Will Turner]] og [[Elizabeth Swann]]. Han er kløgtig, og har altid en plan i ærmet. Nogle fans mener, at han opfører sig som han gør, for at få sine fjender til at undervurdere ham.

Han har også sucess hos pigerne, selvom om Scarlett og Giselle, som han møder i [[Tortuga]], lader til at have et surt minde om ham.

{{Commonscat|Jack Sparrow}}

{{DEFAULTSORT:Sparrow, Jack}}
[[Kategori:Figurer fra Pirates of the Caribbean]]

{{Link FA|en}}

[[ar:جاك سبارو]]
[[bg:Джак Спароу]]
[[bs:Jack Sparrow]]
[[en:Jack Sparrow]]
[[es:Jack Sparrow]]
[[fa:جک اسپارو]]
[[fi:Jack Sparrow]]
[[fr:Jack Sparrow]]
[[hr:Jack Sparrow]]
[[id:Jack Sparrow]]
[[it:Jack Sparrow]]
[[ja:ジャック・スパロウ]]
[[la:Jack Sparrow]]
[[lv:Džeks Sperovs]]
[[nl:Jack Sparrow]]
[[no:Jack Sparrow]]
[[pl:Jack Sparrow]]
[[pt:Capitão Jack Sparrow]]
[[ro:Jack Sparrow]]
[[ru:Джек Воробей]]
[[simple:List of characters in Pirates of the Caribbean#Jack Sparrow]]
[[sv:Jack Sparrow]]
[[th:แจ็ก สแปร์โรว์]]
[[tr:Jack Sparrow]]
[[vi:Jack Sparrow]]
[[zh:杰克·斯派罗]]

Versionen fra 20. okt. 2009, 19:48

Jack Sparrow er navnet på Piraten fra de populære Disney-film i Pirates of the Caribbean-serien. Jack Sparrow spilles af Johnny Depp. Selv om filmen og dens handling er ren fiktion, bygger filmen dog på en virkelig pirat, ved navn Jack Sparrow. Den virkelige pirat Sparrow hjemsøgte Caribien som pirat, med tilladelse fra den engelske flåde til at bedrive sørøveri. Hans virkelige navn var Bartholomew Roberts. Han nåede at plyndrede omk. 470 skibe. Han var så frygtet, at mange af disse skibe overgav sig uden kamp.


Fiktiv biografi

Barndom og ungdom

Ifølge Disneys officielle hjemmeside og spillet baseret på filmene, er Jack Sparrow den formodede søn af Kaptajn Teague (Jack er født Jack Teague, men ændrede sit navn senere hen). Jack blev født under orkan på et sørøverskib i den britiske koloni i Indien. Han blev senere engang ansat hos det Ostindiske Handelskompagni og lavede forskellige job for Cutler Beckett. Jack Sparrow var kaptajn på The Wicked Wench som senere blev kendt som The Black Pearl. Da Beckett bad Jack transportere noget for ham, fandt Jack ud af at det var slaver, og befriede dem i Afrika. Beckett gav ordre til at The Wicked Wench skulle brændes og sænkes, og brændte et P for Pirat på Jacks håndled. Jack kom til at holde af sin status som forbryder, og blev hurtigt en berygtet pirat, der ikke havde lyst til at arbejde for andre igen. Senere bad Jack Davy Jones om at løfte The Wicked Wench fra havbunden, hvorefter Jones gjorde Jack til kaptajn på skibet i 13 år. Til gengæld skulle Jones efter 13 år eje Jack Sparrows sjæl. Jack gav skibet navnet The Black Pearl.

Bøgerne, som er skrevet af Rob Kidd, beskriver Jacks liv som teenager (endnu ikke en pirat) og hans mange eventyr med sin tidligere besætning.

Jack som person

Jack er kendt for sin usædvanlige personlighed. Han virker tit fuld, og har et meget åbent kropssprog. Når han flygter fra nogen siger han altid "Denne dag vil I altid huske som den dag I næsten fangede kaptajn Jack Sparrow", ironisk nok er det kun lykkedes ham én gang at færdiggøre sin berømte sætning, de andre gange er han enten faldet ned fra en klippe, eller er blever ramt af en bølge. Han bruger ofte ordet "savvy" (forstået?) og "bugger" (når noget ikke går som det skal), og han snakker ofte ret forvirrende. (Eks. da han møder Gibbs i Tortuga.) Når han løber basker han ud med armene. Johnny Depp har sagt, at han har baseret dette på en leguan der løber over vandet. Depp har også baseret Jack på Keith Richards, som bl.a. optræder i Pirates of the Caribbean: Ved Verdens Ende som Jack Sparrows formodede far. Depp mener også, at årsagen til Jacks underlige bevægelser kunne skyldes syfilis.

Jack er en god sværdkæmper, som Will, Barbossa og James Norrington. Jack har bl.a. også lærte sig selv at skyde ved at kaste tomme flasker ned fra dækket på Den Sorte Perle, og bliver præsenteret som en god skytte. Men trods hans talenter stikker han ofte af når han mister sit våben i kamp.
Jack bruger bl.a. sin legende til at opfinde overnaturiske historier om sig selv. Et eksempel er hvordan han slap af fra den ø, Barbossa efterlod ham på. Han påstår, at have bundet to søskildpadder sammen til en tømmerflåde, men i virkeligheden fik han bare et lift af nogle smuglerer der kom forbi for at hente rom på øen.

Selvom Jack ofte er en kujon er han alligevel villig til at hjælpe sine venner - især Will Turner og Elizabeth Swann. Han er kløgtig, og har altid en plan i ærmet. Nogle fans mener, at han opfører sig som han gør, for at få sine fjender til at undervurdere ham.

Han har også sucess hos pigerne, selvom om Scarlett og Giselle, som han møder i Tortuga, lader til at have et surt minde om ham.


Skabelon:Link FA