Mu Ngiki: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
RibotBOT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: de:Rennell und Bellona
m forgår → foregår
Linje 24: Linje 24:
== Kom i kontakt med Bellona ==
== Kom i kontakt med Bellona ==
Der er 3 måder at komme i kontakt med Bellona.
Der er 3 måder at komme i kontakt med Bellona.
1. Email: Email forgår via Pepole first email network. En bærbar som bliver opladet via et solpanel, er forbundet med en radio og en maskine som gør det muligt at omdanne teksten som man skriver til radiobølger. Radiobølgerne bliver modtaget i Honiara (Hovedstaden) hvor de bliver sendt vidre via internettet. Det koster 2 S$ at sende en email og det er gratis at modtage emails.
1. Email: Email foregår via Pepole first email network. En bærbar som bliver opladet via et solpanel, er forbundet med en radio og en maskine som gør det muligt at omdanne teksten som man skriver til radiobølger. Radiobølgerne bliver modtaget i Honiara (Hovedstaden) hvor de bliver sendt vidre via internettet. Det koster 2 S$ at sende en email og det er gratis at modtage emails.
Tjenesten er også lavet sådan at man kan modtage verdens nyheder for et ca. 5 S$.
Tjenesten er også lavet sådan at man kan modtage verdens nyheder for et ca. 5 S$.
2. Brev: Breve bliver transporteret via fly eller båd.
2. Brev: Breve bliver transporteret via fly eller båd.

Versionen fra 21. dec. 2009, 13:29

Mu Ngiki eller Bellona er en lille ø, der ligger nord for Australien i en stor øgruppe kaldet Salomonøerne.

Bellonas Dannelse

For mange tusinde år siden var der en vulkan, formentlig under vandet. Vulkanen voksede sig næsten helt op til vandets overflade så det fik sollys. Da der så kom sol på vulkanen, begyndte der at vokse koraler på den og der blev dannet en atol med en lagune i midten. Et stykke tid efter kom istiden og så frøs en stor del af jordens vand til is. Da det tøede igen, var vulkanen kommet meget længere op og så kom der en masse fugle til. De bosatte sig der, og det medføre at de skal have noget at spise og så kommer det også ud igen som ”Guano”. Guanoen ophober sig inde midt på øen, hvor den ikke kan komme væk, fordi den gamle lagune er, blev til en slags skål, med det gamle koralrev uden om. Koralrevet er blevet til klippe af kalksten(CaCO3). Som tiden går, bliver guanoen til jord med mange oolitter. Tilfældigvis kommer der en kokosnød forbi og slår rod i guanaen og på den måde kommer der vegetation. Det kan også være at en af fuglene der medbringer andre frø i maven, som kommer ud med guanoen og planter sig. Efterhånden bliver øen bevokset med skov over det hele.

Transport muligheder for Bellona

Solomon Airlines har en flyverute til Bellona 2 gange om ugen, mandag og torsdag. Med flyene er det oftes personere som kommer med, men da der kun kommer en båd en gang om ugen så kan det godt være nødvendigt for Bellonas befolkning at der kommer forsynninger mere end 1 gang om ugen, så der kommer også dagligdagsvare med flyverne. Solomon Airlines flyver med de så kaldte Twin Oddere ud til Mu Ngiki. Der er sædepladser til 17 personere i en Twin Odder + rum til baggage m.m. for og bag i flyet. Og samlet kan det tage 500 KG passegere med.

Transport på Bellona

Bellona har en bil som kan lejes hvis folk skal have noget transporteret. Største delen på Bellona går rundet, mens andre har cykler som de køre på.

Kom i kontakt med Bellona

Der er 3 måder at komme i kontakt med Bellona. 1. Email: Email foregår via Pepole first email network. En bærbar som bliver opladet via et solpanel, er forbundet med en radio og en maskine som gør det muligt at omdanne teksten som man skriver til radiobølger. Radiobølgerne bliver modtaget i Honiara (Hovedstaden) hvor de bliver sendt vidre via internettet. Det koster 2 S$ at sende en email og det er gratis at modtage emails. Tjenesten er også lavet sådan at man kan modtage verdens nyheder for et ca. 5 S$. 2. Brev: Breve bliver transporteret via fly eller båd. 3. Radio: ca. 10-20% af Bellonas befolkning har en radio selv, hvor de snakker med hinanden og venner og familie i Honiara.

Vand

Vand på Bellona drikkes af vandbeholderene som de hver i sær har indvesteret i. Vandet kommer fra tavrenderne hvorefter det løber ned i beholderen gennem et filter. Hvis det ikke regner i et stykke tid og beholderene bliver tømt, køber Belloneserne noget som de får transporteret med fly eller båd.

Mad

Det meste mad som der bliver spist på Mu Ngiki er nudler, ris og frugt og grøn som de selv planter.