Hardwaredriver: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
42 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
m
operativsystem -> styresystem jf. RO; antiwiki, sprog og særskrivninger
m (robot Tilføjer: es)
m (operativsystem -> styresystem jf. RO; antiwiki, sprog og særskrivninger)
{{Harflertydig2|Driver}}
En '''driver''' er et stykke software der tillader [[operativsystem]]et at kommunikere med forskellige stykker [[hardware]].
 
En '''driver''' er et stykke software[[computerprogram]] der tilladergør det muligt for en [[operativsystemcomputer]]s [[styresystem]]et at kommunikere med forskellige stykkerformer for [[hardware]].
Idéen med en driver er at hardware producenten kan nøjes med at lave én type hardware, men få den til at virke på forskellige operativsystemer.
 
Idéen med en driver er at hardware producentenhardwareproducenten kan nøjes med at lave én type hardware, men få den til at virke på forskellige operativsystemerstyresystemer.
Driveren fungerer ved at tillade at OEM's (original Equipment manufactures - altså dem der laver hardware) kan sikre sig at deres produkter f.eks. en printer kan "snakke sammen" med det operativ system, som er installeret på computeren. På den måde kan en OEM f.eks. lave en driver til [[Microsoft Windows|Windows]] og en anden til [[GNU/Linux]]. Der findes dog flest drivere til [[Microsoft Windows|Windows]], og indimellem laver komercielle firmaer ikke drivere til andre operativ systemer, men superbrugere af f.eks. [[GNU/Linux]] kan programmere deres egne og dele dem.
 
Driveren fungerer ved at tillade at [[OEM]]'ser (original''Original Equipment manufacturesManufactures'' - altså dem der laver hardware) kan sikre sig at deres produkter, f.eks. en printer, kan "snakke sammentale" med det operativ systemstyresystem, som er installeret på computeren. På den måde kan en OEM f.eks. laveudvikle en driver til [[Microsoft Windows|Windows]] og en anden til [[GNU/Linux]]. Der findes dog flest drivere til [[Microsoft Windows|Windows]], og indimellem laver komerciellekommercielle firmaer ikke drivere til andre operativstyresystemer systemerend Windows, men superbrugereavancerede brugere af fbl.eksa. [[GNU/Linux]] kan programmereudvikle deres egne drivere og dele dem. med andre brugere.
Man bør typisk opdatere sine drivere, da der under tiden kommer væsentlige opdateringer, der kan få hardwaren til at fungere bedre. Særligt moderne [[grafikkort ]] skal opdateres ofte (såsom [[Nvidia]] og [[ATI]]). Ved at opdatere driveren kan man sikre, at grafikkortet og operativsystemet kommunikerer så effektivt som muligt, hvilket i nogle tilfælde kan forbedre den grafiske kvalitet.
 
Man bør typisk opdatere sine drivere, da der under tiden kommer væsentlige opdateringer, der kan få hardwaren til at fungere bedre. Særligt drivere til moderne [[grafikkort ]] skal opdateres ofte (såsom [[NvidiaNVIDIA]] og [[ATI]]). Ved at opdatere driveren kan man sikre, at grafikkortet og operativsystemetstyresystemet kommunikerer så effektivt som muligt, hvilket i nogle tilfælde kan forbedre den grafiske kvalitet.
 
[[Kategori:Datalogi]]

Navigationsmenu