Højgaardkredsen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Disambiguated: A.P. MøllerArnold Peter Møller + Staunings samlingsregering --> Regeringen Thorvald Stauning V
KryhlMJ (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 3: Linje 3:
De ønskede at sætte et såkaldt "forretningsministerium" i stedet: Dette skulle ledes af kongens fætter, [[prins Axel]], og det var formentlig tanken, at de selv skulle have et antal ministerposter.
De ønskede at sætte et såkaldt "forretningsministerium" i stedet: Dette skulle ledes af kongens fætter, [[prins Axel]], og det var formentlig tanken, at de selv skulle have et antal ministerposter.


Deres forehavende lykkedes ikke, og de blev efter befrielsen indstævnet for [[Den Parlamentariske Kommission]] for "anslag mod folkestyret", en anklage der dog efterfølgende blev opgivet.
Deres forehavende lykkedes ikke, og de involverede blev efter befrielsen indstævnet for [[Den Parlamentariske Kommission]] for "anslag mod folkestyret", men kommissionen afviste anklagen som ubegrundet, hvorfor sagen blev frafaldet.


Højgaardkredsen bestod af bl.a. [[Knud Højgaard]], ingeniør, [[Arnold Peter Møller|A.P. Møller]], skibsreder, [[Holger Andersen]], fhv. kommissær, [[Vilhelm la Cour]], forfatter, [[Per Kampmann]], ingeniør, og [[Jørgen Saxild]], ingeniør.
Højgaardkredsen bestod af bl.a. [[Knud Højgaard]], ingeniør, [[Arnold Peter Møller|A.P. Møller]], skibsreder, [[Holger Andersen]], frh. kommisær, [[Vilhelm la Cour]], historiker og forfatter, [[Per Kampmann]], ingeniør, og [[Jørgen Saxild]], ingeniør.


== Ekstern henvisning ==
== Ekstern henvisning ==

Versionen fra 11. apr. 2010, 21:33

Højgaardkredsen er den almindeligt accepterede betegnelse for den gruppe erhvervsfolk, der i efteråret 1940 forsøgte at få kongen, Christian 10., til at afsætte Staunings samlingsregering.

De ønskede at sætte et såkaldt "forretningsministerium" i stedet: Dette skulle ledes af kongens fætter, prins Axel, og det var formentlig tanken, at de selv skulle have et antal ministerposter.

Deres forehavende lykkedes ikke, og de involverede blev efter befrielsen indstævnet for Den Parlamentariske Kommission for "anslag mod folkestyret", men kommissionen afviste anklagen som ubegrundet, hvorfor sagen blev frafaldet.

Højgaardkredsen bestod af bl.a. Knud Højgaard, ingeniør, A.P. Møller, skibsreder, Holger Andersen, frh. kommisær, Vilhelm la Cour, historiker og forfatter, Per Kampmann, ingeniør, og Jørgen Saxild, ingeniør.

Ekstern henvisning

Jakob Meile: Højgaardkredsen 1940 - et ekstraparlamentarisk forsøg på regeringsdannelse