Intelligent design: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tilføjet link til den engelske udgave, tilføjet opsummering af IDCs historie, korrigeret terminologi, korrigeret detaljer ang. publikationshistorie, flere eksterne links.
Robot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fr, nl, pl Ændrer: fi
Linje 26: Linje 26:
[[en:Intelligent design]]
[[en:Intelligent design]]
[[es:Diseño inteligente]]
[[es:Diseño inteligente]]
[[fi:Intelligent design]]
[[fi:Älykäs suunnittelu]]
[[fr:Dessein intelligent]]
[[nl:Intelligent design]]
[[pl:Teoria inteligentnego projektu]]
[[sv:Intelligent design]]
[[sv:Intelligent design]]

Versionen fra 17. okt. 2005, 02:17

Intelligent Design Kreationisme, forkortet ID eller IDC (se evt. den engelske udgave af artiklen), er en form for kreationisme hvis historie kan spores tilbage til den kreationistisk-inspirerede lærebog Creation Biology. Creation Biology undergik adskillige revisioner inden den endte som lærebogen Of Pandas and People. En af disse revisioner var en udskiftning af ordet 'creation' (skabelse) med ordene 'Intelligent Design,' efter en kendelse i USA's højesteret havde afgjort at kreationisme i juridisk forstand var at betragte som en religion, hvorfor offentligt finansierede ammerikanske skoler ikke måtte inkludere det i deres biologiundervisning.

Intelligent Design Kreationisme er i udgangspunktet et konventionelt kreationistisk skabelsespostulat som siger at planter og dyr ikke kan være opstået ved naturlig evolution, og (derfor) i stedet må være udformet ved overnaturligt intervention.

Der er en håndfuld forskere, der støtter postulatet. De fleste af disse har tilknytning til tænketanken 'The Discovery Institute.' To af de mest brugte begreber blandt IDCs tilhængere er irreducerbar kompleksitet (først fremført af Michael Behe) og specificeret kompleksitet (først fremført af William A. Dembski). Det er til dato ikke lykkedes at få hverken Behe eller Dembski til at præsentere fyldestgørende definitioner på disse to begreber.

Til trods for det påståede videnskabelige potentiale har Intelligent Design Kreationisme bidraget med meget få publikationer i videnskabelige tidsskrifter, og et uforholdsmæssigt stort antal af disse er senere blevet tilbagekaldt da de er blevet kendt videnskabeligt uredelige. Dette, og IDCs oprindelse, er blandt de væsentligste grunde til at kritikere af Intelligent Design Kreationisme hævder at IDC blot er et forsøg på at omgå den i afsnit 1 omtalte højesteretsdom.

I Danmark har Dr. Teol. Jakob Wolf, vakt opsigt med bogen Rosens Råb, hvori han eksponerer de designargumenter som bragt på banen af Behe og Dembski. Dog kan Wolfs bog ikke siges at være kreationistisk eller repræsentere Intelligent Design Kreationisme, da han primært fremfører IDC som erkendelsesfilosofisk og teologisk supplement til den videnskabelige udforskning af verden, hvorimod traditionelle kreationister som Behe, Dembski og Barry Setterfield fremfører kreationisme som et alternativ til den videnskabelige udforskning af verden.

Se også

Eksterne henvisninger

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.