Meiose: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved RibotBOT, fjerner ændringer fra 80.197.164.154 (diskussion | bidrag)
Linje 60: Linje 60:
[[zh:减数分裂]]
[[zh:减数分裂]]
[[zh-min-nan:Meiosis]]
[[zh-min-nan:Meiosis]]
overkrydsning, udveksling af arvemateriale mellem to homologe kromosomer, ved at de to tætliggende kromosomers DNA-strenge brydes samme sted, og hver af de frie strenge overføres til nabokromosomet. Undertiden kan DNA-udvekslingen ske asymmetrisk, således at det ene kromosom ender med to sæt af en del af DNA-strengen, mens det andet kromosom mangler den pågældende del. Overkrydsning finder sted under meiosen i forbindelse med kønscelledannelsen, se celledeling; se også gen, genetik og kobling. Hyppigheden af overkrydsninger mellem to gener er afhængig af afstanden mellem dem, se centimorgan.

Versionen fra 14. nov. 2010, 15:39

Billedet forestiller mitose øverst og meiose under den tynde streg.
Bemærk at den celle der kommer ud af meiosen har halvt så mange kromosomer som de celler der kommer ud af mitosen.

Meiose (Reduktionsdeling) er den celledelingstype, som medfører dannelsen af gameterne (f.eks. kønsceller). Hver dattercelle som dannes, har det halve antal kromosomer i forhold til modercellen, med en repræsentant for hvert kromosompar.

Meiose starter ligesom mitose med en interfase, hvor kromosomerne replikeres. Herefter sker der to celledelinger: meiose I og meiose II.

I meiose adskilles homologe kromosomer, og man får to haploide celler med replikerede kromosomer. I meiose II adskilles søsterkromatiderne, således at der nu er fire haploide celler med ureplikerede kromosomer.

Se også