Forskel mellem versioner af "Tegnsprog"

Spring til navigation Spring til søgning
165 bytes fjernet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (r2.5.2) (robot Tilføjer: hi:सांकेतिक भाषा)
'''Tegnsprog''' er [[døv]]es [[sprog]]. Dansk tegnsprog er et sprog på samme måde, som for eksempel dansk talesprog, erog etlige sprog, men ligesomsom dansk talesprog har et vist sammenfald medligner de øvrige, skandinaviske talesprog, så er der visse sammenfald mellemligner [[dansk tegnsprog]] og for eksempel svensk og norsk tegnsprog. Mange danske døve kender til andre landes tegnsprog, især amerikanskdet tegnsprog,amerikanske [[ASL]], der bruges meget ved kommunikation mellem døve fra forskellige lande.
 
I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, gestus og mimik.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra detden danske tale(og skrift)sprogs grammatik. Tegnsprog er ikke internationalt; i modsætning til for eksempel [[Esperanto]] og [[Volapyk]]. Tegnsprog er tegnsprog ikke et "opfundet" [[kunstsprog]], dvs. "opfundet", men i stedet et sprog, som er udviklet gennem århundrederårtusinder ogover årtusinderhele iverden. løbendePlaton kommunikationbeskriver verdenfx overtegnsprog i det antikke Grækenland. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere endog meget fra region til region, og hvor der ikke kan siges at værefindes et reelt "rigsmål".
 
[[Mundhåndsystem]] er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af [[Georg Forchhammer]], forstander ved [[Nyborgskolen]] i starten af 1900-tallet,. hvorI det angiver højre hånds fingres bevægelser angiver konsonanterne i det talte sprog, og somdet bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.
 
[[Lorm]] er et alfabetiseringssystem og således ikke et egentligt tegnsprog. Bruges af [[døvblind]]e især i tysktalende lande.
 
Døve bruger ikke [[Braillebraille]], som er et punktsystem til læsning for [[blinde]] og [[svagtseende]].
 
== Se også ==
Anonym bruger

Navigationsmenu