Hvem er bange for Virginia Woolf? (film): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
(opretter)
 
 
== Kontroverser ==
[[Edward Albee]]s skuespil fra 1962 indeholdt en for datiden kontroversiel sprogbrug, med brug af ord som "goddamn", "son-of-a-bitch", "screw you", "up yours", "great nipples", og "hump the hostess".<ref>Nick Clooney, ''The Movies That Changed Us: Reflections on the Screen'', 2002, p. 89</ref>, hvilket fik mange kritikere til at reagere negativt. Publikum tog imidlertid vel imod imod teaterstykket. Det var dengang opfattelsen, at stykket kunne være en stor succes på Broadway, men at det ikke var muligt at overføre teaterstykket til film, da det mere mainstream-orienterede film-publikumfilmpublikum næppe ville acceptere teaterstykkets sprogbrug. Den amerikanske filmindustri - og det amerikanske filmpublikum - var imidlertid under drastisk forvandling i 1960'erne,<ref>Clooney, p. 81-82</ref>, og Ernst Lehman besluttede, at han ikke ville ændre på sprogbrugen, der havde chokeret dele af teaterpublikummet kun 4 år tidligere i 1962.
 
Allerede under optagelserne til filmen blev der rejst kraftig kritik fra blandt andet "Catholic Legion of Motion Pictures", der oplyste, at de ville give filmen en rating som "condemned" ("fordømt") og The Motion Picture Association of America oplyste, at de ikke kunne udstede et såkaldt "Seal of Approval".<ref>Clooney p.89</ref>, der normalt anses som en forudsætning for at få fillmen solgt til et bredt publikum.
 
Filmen blev således ansesanset for at være en milepæl, idet den tillod at have et kontroversielt sprogbrug og at have seksuelle referencer, hvilket var uhørt på den tid. For at imødekomme truslerne fra The Motion Picture Association of America, accepterede Warner Bros. dog at foretage et par mindre ændriger i den "værste" sprogbrug, og at filmen blev markedsført som værende "adult", hvilket også fik Catholic Legion of Motion Pictures til at trukke truslen tilbage om fordømmelse af filmen. Det var denne film og [[Michelangelo Antonioni]]'s ''[[Blow-Up]]'' fra 1966, der fik The Motion Picture Association of America til at ændre det amerikanske filmcensur-system, således at dette fra 1968 fik en anden opbygning.
 
 
== Noter ==
134.596

redigeringer

Navigationsmenu