Forskel mellem versioner af "Münchenaftalen"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
m
typos
(engelsk hvidbog)
m (typos)
[[Billede:Deutschesreich1939.png|thumb|350px|right|Udviklingen af det tyske riges grænser fra den 31. december 1937 da de stadig var folkeretsligt uomstridte, til marts 1939, hvor hele Tjekkiet var blevet indlemmet i [[Nazi-Tyskland]].]]
[[Billede:MunichAgreement .jpg|framed|right|[[Neville Chamberlain]] fremviser dokumentet med aftalen foran en større menneskemængde den [[30. september]] [[1938]].]]
[[Billede:Partition of Czechoslovakia (1938).png|thumb|right|300px|1. Tyskland besætter [[Sudetenland]] (efterår 1938)<br /> 2. Ungarn besætter grænseområder (sydlige tredjedel af [[Slovakiet]] samt det sydlige [[Ruthenien]]) med ungarske minoriteter<br /> 3. [[Ruthenien]] blieverbliver givet uafhængighed (efterår 1938).<br /> 4. Polen besætter [[Zaolzie]]-området med polske minoriteter (efterår 1938).<br /> 5. I marts 1939 bliver de tilbageværende tjekkiske områder til tysk satellit-stat med navnet [[Protektorat for Böhmen og Mæhren]].<br /> 6. Af det tilbageværende Tjekkoslovakiet dannes [[Slovakiet]], som bliver endnu en tysk satellit-stat.]]
'''Münchenaftalen''' var en aftale mellem regeringscheferne for [[Storbritannien]], [[Frankrig]], [[Italien]] og [[Nazi-Tyskland]]. Den blev underskrevet natten til den [[30. september]] [[1938]] i forbindelse med '''München-konferencen''', som var indkaldt for at finde en løsning på [[Sudeterlandet|sudeterspørgsmålet]]. Repræsentanter fra [[Tjekkoslovakiet]], hvis områder var til forhandling, var ikke inviteret til konferencen, hvorfor München-aftalen også kaldes '''München-diktatet'''.
 
Formålet med konferencen var at diskutere Tjekkoslovakiets forhold til territoriale krav fra [[Adolf Hitler]]. Sudeterland var af enorm strategisk betydning for Tjekkoslovakiet, da det meste af landets forsvarsværker var lå her langs bjergkæden, der var grænsen til det tyske rige.
Med den italienske diktator [[Benito Mussolini]] som mægler gav den engelske pemierministerpremierminister [[Arthur Neville Chamberlain]] og den franske ministerpræsident [[Édouard Daladier]] efter ønske fra Tyskland tilladelse til, at det multietniske Sudeterland blev opdelt mellem [[Nazi-Tyskland]], [[Polen]] og [[Ungarn]]. Dette gjorde de, da de håbede ved en [[Appeasement-politik]], hvor de gav efter for tyske krav, at kunne forhindre krig. Året efter brød [[2. verdenskrig]] alligevel ud, og Münchenaftalen er en påmindelse om aldrig at give efter for diktatorers krav.
 
Efter 2. Verdenskrig faldt området tilbage til [[Tjekkoslovakiet]]. Først den 11. 1973 blev aftalen endeligt juridisk ugyldiggjort og [[Vesttyskland]] frafaldt alle krav som en del af sin [[Ostpolitik]].
[[Josef Stalin]] var også utilfreds med Münchenaftalen. [[Sovjetunionen]] havde ikke været repræsenteret, selv om Stalin følte, at USSR skulle anerkendes som stormagt. Englænderne og franskmændene havde i hans øjne brugt Sovjetunionen til at skræmme tyskerne med. Stalin konkluderede, at Vesten aktivt havde indgået i partnerskab med Hitler ved at give nazisterne land-områder, og han frygtede, at de senere kunne finde på det samme og indgå en alliance mellem Nazi-Tyskland og de vestlige magter mod Sovjetunionen. Denne frygt havde indflydelse på Stalins beslutning om at underskrive [[Molotov-Ribbentrop-pagten]] med Nazi-Tyskland i 1939.
 
Tjekkoslovakkerne var også meget utilfredse med Münchenaftalen. Med afgivelsen af Sudeterland til Tyskland, en tredjedel af det sydlige slovakiet[[Slovakiet]] til Ungarn og cirka 801,5 km2 til Polen var Tjekkoslovakiet en amputeret og forsvarsløs nation, totalt underlagt tyskernes hensigter. Tjekkoslovakiet mistede 70 % af jern- og stålproduktionen, 70 % af dens el-produktion, 3,5 million indbyggere samt de berømte Skoda-fabrikker<ref name="Shirer">Shirer, William L., ''<sup></sup> ''The Rise and Fall of The Third Reich''</ref>.
 
== Invasion af det resterende Tjekkoslovakiet ==
109.961

redigeringer

Navigationsmenu