Alethiometer: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 10 år siden
m
triologi > trilogi
m (triologi > trilogi)
Et '''alethiometer''' er en fiktiv opfindelse som måler sandheden, i [[Philip Pullman]] triologitrilogi om ''[[Det gyldne kompas]]''. Ordet stammer fra det [[græsk]]e ''alètheia'', der betyder "sandheden" og måler sandhed, så ''alethiometer'' betyder "sandheds-måler". En misforståelse fra forfatterens tidligere titel til bogen ("De Gyldne Kompasser") og ligheden til et almindeligt [[kompas]], er grunden til at den [[amerikansk]]e titel på bogen er ''Det Gyldne Kompas'' i stedet for ''Nordlys'' <ref>[[Philip Pullman]] later explained the mix-up in a quotation that can be found on this [http://bridgetothestars.net/index.php?p=FAQ#4 fan site].</ref>. Det er blevet beskrevet sådan her i den første bog: ''Det lignede meget et ur eller et kompas, for der var visere der pegede rundt på forskellige steder på skiven, men i stedet for timer eller tal til kompasser, var der mange små billeder, hvert af dem var malet med den fineste og forsigtige pensel''.
 
Et alethiometer bliver givet til hovedpersonen [[Lyra Belacqua]], af "[[Jordan Kollegiet]]"s rektor. Han fortæller Lyra, at det er en opfindelse og at der kun er lavet 6 i hele verden. Han forklarer også dens funktioner til hende og siger, at hun selv er nødt til at lære at bruge det.
Den faktiske mekanisme i instrumentet er henlagt i mystik. Den oprindelige prototype var designet til at udregne planeternes bane, som et kompas sporer den magnetiske nordpol: nålen peger nu mod himmellegemer som [[Venus (planet)|Venus]] eller [[Mars (planet)|Mars]] i stedet for nord eller syd. Men denne oprindelige hensigtmislykkedes. [[Lyra Belacqua|Lyra]] mener, at nålen bliver styret af interaktive støv-partikler, der ligner et samspil mellem Crookes radiometer og fotoner.
 
En lærd der mestre kunsten at læse alethiometret, har titlen ''alethiometrist''; bemærkelsesværdige alethiometrister omfatter [[Jordan Kollegiet (Det Gyldne Kompas)|Jordan Kollegiets]] rektor, [[Fra Pavel]], Teukros Basilides og [[Lyra Belacqua|Lyra]], der kan bruge alethiometret via sin intuition, snarere end de mange års uddannelse det ellers kræver, selvom hun mister evnen sidst i triologientrilogien, fordi hendes behov for det er passeret. Hun beslutter bagefter at bruge resten af hendes liv til at lære at bruge alethiometret.
 
== Kilder ==
1.537

redigeringer

Navigationsmenu