Nuuk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
YurikBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ast, nds
m robot Tilføjer: id
Linje 52: Linje 52:
[[fr:Nuuk]]
[[fr:Nuuk]]
[[hu:Nuuk]]
[[hu:Nuuk]]
[[id:Nuuk]]
[[io:Godthab]]
[[io:Godthab]]
[[ja:ヌーク]]
[[ja:ヌーク]]

Versionen fra 4. apr. 2006, 05:48

Nuussuaq-bydelen i Nuuk set fra luften
Fjeldet Sermitsiaq, der kan ses næsten overalt i Nuuk. Har også lagt navn til den landsdækkende avis, Sermitsiaq

Nuuk (på dansk Godthåb) er hovedstaden i det selvstyrede danske territorium Grønland.

Byen har en lang historie med indbyggere spændende fra inuit-folket (eskimoer), til opdagelsesrejsende vikinger i det 10. århundrede og senere, til i dag inuitter og danskere. Nuuk ligger ved mundingen af Godthåbsfjorden på Grønlands vestkyst, cirka 240 km syd for den nordlige polarkreds og har et officielt indbyggertal på 14.501 per 1. januar 2005.

I december står solen op ved 10-tiden og går ned ved 14.30-tiden. Til gengæld er der fra slutningen af maj og til begyndelsen af august lyst hele døgnet. Klimaet er lavarktisk med gennemsnitstemperaturer på syv grader i juli, og minus otte grader celsius i januar.

Byen blev grundlagt i 1728 af den norske missionær Hans Egede.

Byen er kendt som Godthåb, selvom dens officielle navn har været det grønlandske Nuuk (som betyder næsset) siden selvstyret trådte i kraft i 1979. Den er sæde for Nuuk Kommune, der har et areal på omkring 105.000 km2 og et officielt indbyggertal på 14.874 per 1. januar 2005.

Ved kommunalvalget d. 5. april 2005 blev byens mangeårige borgmester, Agnethe Davidsen fra partiet Siumut, genvalgt med over 20% af de afgivne stemmer.

Byen er sæde for centraladministrationen i Grønlands Hjemmestyre, samtidig med at det fungerende Landsstyre (regeringen) er bosiddende i byen. Desuden afholder Landstinget (parlamentet) to årlige samlinger i byen.

Udover hovedbyen omfatter kommunen de to bygder Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat med i alt ca. 300 indbyggere.

Historiske bygninger i Nuuk

Fil:HansEgedesKirke.jpg
Vor Frelser kirke i Nuuk, Grønland

Herrnhutternes missionsstation. Den mähriske brødremenighed, Herrnhut, var aktiv på det meste af vestkysten, og i Nuuks sydlige bydel findes Herrnhut-missionens gamle bygninger. I dag anvendes bygningerne af Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

Grønlands Seminarium (grønlandsk: Ilinniarfissuaq) i Nuuk har i mere end 150 år været hjemsted for læreruddannelsen. Tidligere forestod seminariet også uddannelsen af kateketer. Mange af landets mest fremtrædende politikere er uddannet på seminariet i Nuuk.

Fjorden bag Nuuk er en af verdens største og mest forgrenede fjorde. Den huser bl.a. øen Storø.

Eksterne henvisninger

Kilder