Vedvarende energi på Ærø: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
(Ingen forskel)

Versionen fra 22. apr. 2006, 15:55

Udviklingen af vedvarende energi er nået langt på Ærø. Vindmøller forsyner allerede en stor del af øens elforbrug. I Marstal ligger verdens største solvarmeanlæg. Ærøskøbings fjernvarmeværk forsyner sine kunder med el og varme fra vind, sol og halm. Der er planer om snart at realisere nye projekter: En ny type biogasanlæg, skal producere både biogas til fjernvarmeværket i Marstal og ethanol til øens biler. På lidt længere sigt er der også planer om brintproduktion og om forsøg med brændselsceller til opvarmning i de huse, der ikke har fjernvarme.

Der er er allerede etableret 3 fjernvarmeanlæg af 4 mulige. De 3 anlæg ligger i henholdsvis Marstal, Ærøskøbing og Rise.

Marstal Fjernvarme har siden 1996 og indtil 2001 været kendt for at have verdens største solfangeranlæg. Solen står dog kun for 15% at forsyningen, den øvrige forsyning er baseret på spildolie. Anlægget blev i december 2002 udvidet med yderligere 10.000 m2 solfangerpaneler og har derfor genvundet sin mangeårige position som verdens største solfangeranlæg til fjernvarme.

Ærøskøbing Fjernvarme, der er øens ældste anlæg, er 100% baseret på vedvarende energi. Der kan veksles mellem udnyttelsen af sol, halm og træpiller.

Rise Fjernvarme blev etableret i 2001. 50% af anlæggets forsyning kommer fra solenergi og de øvrige 50% kommer fra træpiller. Den høje soludnyttelse skyldes brugen af en varmtvands-lagertank.


Eksterne henvisninger