Ærøskøbing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ærøskøbing
Ærøs flag Købstadsvåben
Flag of Ærø.svg
Ærøskøbings våben.png
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Ærøs købstad"
Borgmester: Karsten Landro
Grundlagt: 1250
Postnr.: 5970 Ærøskøbing
Demografi
Ærøskøbing by: 925[1] (2015)
Kommunen: 6.276[1] (2015)
 - Areal: 90,45 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.aeroekommune.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 54°53′N 10°24′E / 54.883°N 10.400°Ø / 54.883; 10.400

Ærøskøbing er en by på Ærø med 925 indbyggere (2015)[1] og dermed Danmarks mindste købstad. Den er samtidig sognebyen i Ærøskøbing Sogn og hovedsæde for Ærø Kommune som er en del af Region Syddanmark. Ærøskøbing havn ligger i læ bag Dejrø og Urehoved.

Ærøskøbing Kirke blev opført 1756-58 og afløste en gammel middelalderkirke.

Byen har kun få industrivirksomheder, men mange servicevirksomheder og og håndværksfirmaer.

I 2003 var 13 % beskæftiget med landbrug og fiskeri, 16 % med håndværk og industri, 24 % med handel og transport og 47 % med administration og service.,

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ærøskøbing blev sandsynligvis anlagt son landsby mellem 1235 og 1320, da Ærø tilhørte markgreverne af Brandenburg. Det officielle fastsatte årstal for byens grundlæggelse er 1250, blandt andet på grundlag af kirkens døbefont.

1522 fik byen eneret på hele øens handel, men havde problemer med at håndhæve sine privilegier på grund af konkurrencen fra øens mange ulovlige havne.

1634 mistede byen sit handelsmonopol, men opnåede til gengæld en omfattende handel og søfart med både Hertugdømmerne, Østersøens havnebyer og Norge.

Ærøskøbing blev sandsynligvis købstad under kong Christian 1. i tiden mellem 1448-76. Beliggenheden ved en naturhavn var grunden til, at søfart og handel var de erhverv, man levede af udover landbruget i baglandet.

Ærøeskøbing set fra Dejrø, cirka 1870.

Den 22. april 1629 brød en stor brand ud i Ærøskøbing, den lagde 44 gårde og huse øde, deriblandt rådhuset. Derfor er der ingen huse tilbage fra Ærøskøbings tidlige tider. I 1665 bestemte hertugen, at de ældre huse måtte beholde deres stråtage, men at alle nye huse skulle have tegltag. En brønd på torvet i midten af byen blev anlagt efter branden. Den var sammen med 2 andre brønde byens offentlige vandforsyning indtil 1952.

Torvet.

1702 blev det forbudt at bruge gaden til møddingsplads, og det blev pålagt borgerne at brolægge gaderne og en gang ugentlig at rense gaderne.

I 1634 blev Ærøskøbings opland indskrænket til kun at omfatte en del af øen, men byen fik til gengæld en blomstrende søfart med betydelig handel med både Hertugdømmerne, Østersøbyerne og Norge.

I 1700-tallet blev Ærøskøbing-sejlskibene kendt viden om. efter at Ærø kom tilbage til Danmark.

1864 var byens storhedstid som søfartsby på retur, og indbyggertallet begyndte at dale.

I 1900-tallet blev der oprettet nogle mindre rederier og industrivirksomheder. I nyere tid er turismen byens vigtigste indtægtskilde, mens den industrielle udvikling stagnerer.

Kronologisk oversigt[redigér | redigér wikikode]

Ærøskøbing Kirke der blev grundlagt i 1756.
  • 1629 brændte rådhuset, og 1634 skænkede hertug Philip byen en grund midt på Torvet, og et nyt rådhus blev bygget. 1778 blev der på samme grund bygget et nyt rådhus, som blev nedtaget 1863.
  • 1750 var ca. 50 fartøjer hjemmehørende i Ærøskøbings havn, og man handlede bl.a. med Norge og Hertugdømmerne.
  • 1778 Ærøskøbing er "en liden stad på øen Ærø", som hører under hertugdømmet Slesvig. Har en god havn, som bedækkes af den der lige overfor liggende lille ø Dejrø. Kirken, hvortil er to præster, står under biskoppen af Fyn. Magistraten består af 1 borgmester og 2 rådmænd, hvoraf den ene er rådstueskriver. Kilde: Hans Holk: Provincial-Lexicon over Dannemark.
  • 1855 begik storkøbmand C.C. Hinrichsen (fra Ærøskøbing) bedrageri og gik fallit, og 40 af Ærøs mest agtværdige borgere blev revet med i faldet
  • 1892 indviedes Ærøskøbing Sygehus
  • 1910 oprettedes Ærø Museum i Ærøskøbing
  • 1931 byggedes en færge og lystbådehavn, og byen fik mulighed for at laste togvogne, som derefter blev sejlet til Svendborg.
  • 1966 mistede Ærøskøbing sine købstadsrettigheder
  • 2000 fejredes byens 750 års jubilæum.
  • 2002 fik Ærøskøbing Europa Nostra prisen for bevaring af den europæiske kulturarv.

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Nørregade.

Fra byens havn afgår færgen til SvendborgFyn.

Ærøskøbing Sygehus har en medicinsk/kirurgisk afdeling, som tager sig af en række basisopgaver for Ærøs befolkning. Hvis der er behov for mere specialiseret indsats henvises patienterne til behandling i andre afdelinger af det fynske sygehusvæsen. Byens lægeklinik er placeret på sygehuset.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I byen ligger en friskole, som er den ene af kommunens to skoler.[2]

Ærø Natur- og Energiskole tilbyder arrangementer og formidling om natur, miljø, energi og kultur for lokale beboere, skoler, turister, interessegrupper og andre.

Ærø Folkehøjskole er en højskole med musik, sang, teater med mere.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Del af 'Flaske-Peters' samling

Ærø Museum er et kulturhistorisk museum, der rummer samlinger fra købstads-, søfarts- og landbomiljø – herunder en kollektion af folketøj og legetøj. I haven bag museet er en købstadshave fra ca. 1920 genetableret.

Kogehuset fra 1810 på havnemolen fungerede i gamle dage som kogested for sejlskibene i havn, da åben ild om bord på træskibene ikke måtte finde sted. 1850 fik det påmonteret et fyrhul, som viste fartøjerne til Ærøskøbing Havn. Omkring 1860 ophørte kogehuset som madkogningssted. Fra 2001 benyttes det renoverede ”Kogehus” af gæstesejlere, der nu har mulighed for at stå indendørs i tørvejr og tilberede aftensmaden.

Vesterstrand, Urehoved har en god badestrand, og parallelt med den ligger der en række af små farverige træhuse. Husene ejes af private og går i arv fra generation til generation.

Hammerichshus var billedhuggeren Gunnar Hammerichs hjem i et velbevaret 1700-tals hus med en samling antikviteter og hollandske kakler. I kælderen på byens rådhus findes en samling af Hammerichs buster i gips. Gunnar Hammerich har også boet i Vestergade nr. 44, som i dag er fredet og fungerer som pensionat.

Byens tidligere fattighus huser Flaske-Peters samling. Peter Jacobsen (1873-1960) fortsatte med at bygge flaskeskibe helt frem til sin død. Det blev til mere en 1.700 flaskeskibe og 50 store modelskibe. Samlingerne omfatter også H.C. Pedersens træskærerarbejder samt en nyetableret opstilling af D/S ÆRØ´s kontor fra Ærøskøbing Havn med de mange færgemalerier af marinemaleren Hans Schøsler-Pedersen.

Ærøskøbing Bymølle er en original hollandsk vindmølle fra 1848. Møllen var i drift til 1957. Fra møllebakken er der udsigt til byen og det åbne landskab.

Notable bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: