Spring til indhold

Banatet: Forskelle mellem versioner

40 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m (Robot tilføjer ms:Banat)
mNo edit summary
== Geografi ==
 
Banat er en del af den store [[Pannoniske slette]] og består af frugtbart [[agerland]], med bjergland[[bjerg]]land til øst. Grænserne er [[Donau]] til syd, [[Tisza]] til vest, [[Mureş]] til nord, og [[Karpaterne]] til øst.
 
== Historie ==
 
Oprindelig var området en del af kongeriget[[Kongeriget Ungarn]]. Efter [[Slaget ved Mohácz]] faldt det til det [[Osmanniske Rige]]. Banat var generobret af [[Habsburg]]erne omkring 1700 og blev kaldt "Banat af [[Timişoara]]" mellem [[1718]] og [[1778]]. Det blev derefter delt i tre [[Greve|grevskaber]].
 
Før [[1. verdenskrig]] havde området en meget blandet befolkning af rumæner, ungare, serber og [[Tyskland|tyskere]] – de sidstnævnte blev kaldt "svaber" for at skelne dem fra de tysk-talende [[lutheranisme|lutheranske]] "sakser" af nærliggende [[Transsylvanien]]. Efter 1. verdenskrig var der en uafhængig "Banat Republik" i et par uger efter [[Centralmagterne]]s sammenbrud, men i [[1919]] blev området delt mellem Rumænien, der fik de østlige ⅔ og [[Jugoslavien]], der fik den vestlige ⅓.
 
Den jugoslaviske – nu serbiske – del blev indlemmet i [[Vojvodina]] og nutidags hentyder "Banat" næsten altid kun til den rumænske del, som er delt i distrikterne [[Timiş (distrikt)|Timiş]] og [[Caraş-Severin (distrikt)|Caraş-Severin]]. Ordet "Banat" betyder "område regertregeret af en ban".
{{Commonskat|Banat}}
 
3.246

redigeringer