Jean-Paul Sartre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot fjerner diq:Jean-Paul Sartre
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer ia:Jean-Paul Sartre
Linje 94: Linje 94:
[[hu:Jean-Paul Sartre]]
[[hu:Jean-Paul Sartre]]
[[hy:Ժան Պոլ Սարտր]]
[[hy:Ժան Պոլ Սարտր]]
[[ia:Jean-Paul Sartre]]
[[id:Jean-Paul Sartre]]
[[id:Jean-Paul Sartre]]
[[ilo:Jean-Paul Sartre]]
[[ilo:Jean-Paul Sartre]]

Versionen fra 17. dec. 2012, 17:46

Skabelon:Infoboks filosof

Jean-Paul Charles Aymard Sartre (21. juni 190515. april 1980) var en fransk eksistentialist og forfatter.

Liv og forfatterskab

Sartre er sandsynligvis den bedst kendte eksponent for eksistentialismen. Han var succesfuld forfatter af romaner og skuespil. De eksistentielle temaer blev ofte udforsket i hans fiktionsværker og i værker af Simone de Beauvoir, hans livslange ledsager.

Han skrev blandt andet Terningerne er kastet, Kvalme (La nausée), Muren, Eksistentialisme er humanisme og romanserien Frihedens veje bestående af Ensom blandt mennesker, Galgenfrist, Med døden i hjertet og Historien om Brunet. Af hans fiktionsværker gav La nausée (1938) sikkert det bedste indblik i hans filosofiske tænkning. Én af Sartres hovedidéer var, at mennesket er dømt til at være fri. "Dømt fordi han ikke har skabt sig selv – men er ikke desto mindre fri. Fordi han nu engang er hvirvlet ind i verden, er han ansvarlig for alt, hvad han gør". "Mennesket er den eneste forfatter til sin egen opførsel". "Mennesket har ikke en given menneskelig natur, men må skabe sin egen. Mennesket er ikke andet, end hvad han skaber sig selv til".

I sine senere værker forsøgte Sartre at kombinere individualismen med en slags marxisme. Sartre forklarede i sin selvbiografi, at hans forfatterskab i høj grad var et resultat af den afvisning, han var ude for som barn. Indtil 1945 underviste han på forskellige skoler. Herefter brugte han sit liv på at skrive og han redigerede i mange år Les Temps Modernes. Han sad 1 år i fængsel under 2. verdenskrig, og han var et symbol for de franske intellektuelles modstand mod nazismen.

Sartre fik nobelprisen i litteratur i 1964, men afslog den.

Han blev begravet i Cimetière de Montparnasse i Paris, Frankrig.

Litteratur

  • Anne Cohen Solal (Frederik Tygstrup overs.), Sartre 1905-1980, 2 bind, Spektrum, 1990. ISBN 87-7763-001-7.

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA