Matriarkat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m konsistent flertal
No edit summary
Linje 6: Linje 6:


==Eksempler på kvinde-dominerede samfund==
==Eksempler på kvinde-dominerede samfund==
* Læsø. I Danmark var øen Læsø kvindedominderet fra o. 1728 til o. 1880. Gårdmændene blev omtalt ved deres svigerfars efternavn. Og gårdene blev arvet fra far til svigersøn, hvor det i resten af landet var den ældste søn som arvede gården, på nær Bornholm, hvor det var den yngste søn som arvede gården. Årsagen var at mændene var sømænd og derfor bortrejst ved høslet og i høsten.<ref>Side 36. Stoklund, Bjarne: "Arbejde og kønsroller på Læsø o. 1200-1900" (Placering 46.4 Læsø)</ref>
* Læsø. I Danmark havde øen Læsø en slags matrilineært slægtsskabsssystem fra o. 1728 til o. 1880. Gårdmændene blev omtalt ved deres svigerfars efternavn. Og gårdene blev arvet fra far til svigersøn, hvor det i resten af landet var den ældste søn som arvede gården, på nær Bornholm, hvor det var den yngste søn som arvede gården. Årsagen var at mændene var sømænd på sejlskibene og var derfor bortrejst i landbrugs sæsonen. Dels udvandrede mange af mændene, så der manglede mænd.<ref>Side 36. Stoklund, Bjarne: "Arbejde og kønsroller på Læsø o. 1200-1900" (Placering 46.4 Læsø)</ref><ref>Side 141 - 151 "Kvindefællesskaber" (Anna Birte Ravn og Marianne Rostgård). (Placering 32.5).</ref>
* [[Lesbos]] i [[Grækenland]] arves jorden fra på kvindesiden, og sådan var det også i den græske oldtid. De få kvindelige forfattere vi kender fra oldtiden var alle fra denne ø.
* [[Lesbos]] i [[Grækenland]] arves jorden fra på kvindesiden, og sådan var det også i den græske oldtid. De få kvindelige forfattere vi kender fra oldtiden var alle fra denne ø.
* [[Irokeserføderationen]] var et militært forbund, men de ældre kvinder havde stor magt fordi der var en ældre kvinde, som var leder af hvert langhus.
* [[Irokeserføderationen]] var et militært forbund, men de ældre kvinder havde stor magt fordi der var en ældre kvinde, som var leder af hvert langhus. Kvinderne kunne også blive militære ledere.


== links ==
{{Reflist}}
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=1694 leksikon.org: Matriarkat]


{{Reflist}}
[[Kategori:Familie]]
== links ==
== links ==
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=1694 leksikon.org: Matriarkat]
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=1694 leksikon.org: Matriarkat]

Versionen fra 2. maj 2013, 14:40

Matriarkat, Gynækokrati, matrilineær. Matriarkat betyder mor-myndighed modsætning til Patriarkat som betyder Far-myndighed. Gynækokrati betyder kvindestyre. Matrilineær og arves spindeside på betyder at eksempelvis jord og huse arves fra mor til datter eller døtre.

Et matriarkat er det forhold at hos mange folkeslag, at hus-myndigheden og familie-magten over børnene tilkommer mor og mors familie, og ikke far eller fars familie, sådan som det var normalt i Europa i 1800 tallet og tidligere.

Eksempler på kvinde-dominerede samfund

  • Læsø. I Danmark havde øen Læsø en slags matrilineært slægtsskabsssystem fra o. 1728 til o. 1880. Gårdmændene blev omtalt ved deres svigerfars efternavn. Og gårdene blev arvet fra far til svigersøn, hvor det i resten af landet var den ældste søn som arvede gården, på nær Bornholm, hvor det var den yngste søn som arvede gården. Årsagen var at mændene var sømænd på sejlskibene og var derfor bortrejst i landbrugs sæsonen. Dels udvandrede mange af mændene, så der manglede mænd.[1][2]
  • Lesbos i Grækenland arves jorden fra på kvindesiden, og sådan var det også i den græske oldtid. De få kvindelige forfattere vi kender fra oldtiden var alle fra denne ø.
  • Irokeserføderationen var et militært forbund, men de ældre kvinder havde stor magt fordi der var en ældre kvinde, som var leder af hvert langhus. Kvinderne kunne også blive militære ledere.

links

  1. ^ Side 36. Stoklund, Bjarne: "Arbejde og kønsroller på Læsø o. 1200-1900" (Placering 46.4 Læsø)
  2. ^ Side 141 - 151 "Kvindefællesskaber" (Anna Birte Ravn og Marianne Rostgård). (Placering 32.5).

links

Skabelon:Link GA