Forskel mellem versioner af "Centrino"

Spring til navigation Spring til søgning
4.270 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
Fuldstændig omskrivning
m (ændret {{It-stub}} til {{It-stub}})
(Fuldstændig omskrivning)
'''Centrino''' er et marketing initiativ fra [[Intel]], som involverer en bestemt kombination af [[Central processing unit|CPU]], motherboard chipset samt komponenter til trådløst netværk, markedsført samlet som en platform, hvorpå en [[Bærbar computer|notebook]] computer kan baseres.
'''Centrino''' er betegnelsen for den platform, som mange bærbare computere er baseret på.
 
==Carmel platformen==
[[Intel]] er producenten af denne platformen, der består af en processor, et chipset og et trådløst netkort. Fælles for disse enheder er deres lave strømforbrug.
'''Carmel''' var kodenavnet for den første generation af Centrino platformen lanceret i marts 2003.
 
Carmel platformen består af:
*En Intel [[Pentium M]] processor (med kodenavn '''Banias''' eller senere '''Dothan''') med en 400 MT/s [[front side bus|FSB]].
*Et chipset i Intel 855 serien (med kodenavn '''Odem''' eller '''Montara''')
*Et Intel PRO/Wireless 2100 eller senere 2200 IEEE 802.11b mini-PCI netkort (kodenavn '''Calexico''').
 
Intel blev i begyndelsen kritiseret for at have lavet en platform uden en IEEE 802.11g løsning, da mange uafhængige producenter af WiFi chips, som eksempelvis [[Broadcom]] og [[Atheros]], allerede havde 802.11g produkter på markedet. Intel besvarede kritikken med at standardiseringsorganet [[IEEE]] endnu ikke have færdiggjort 802.11g standarden på tidspunktet hvor Carmel blev lanceret, og at firmaet ikke ønskede at lancere produkter baseret på ufærdige standarder.
 
I begyndelsen af 2004 efter færdiggørelsen af 802.11g standarden tillod Intel at et Intel PRO/Wireless 2200BG kort kunne indgå i platformen i stedet for 2100 kortet. På samme tid tillod de at den nye Dothan Pentium M kunne erstatte Banias Pentium M.
Ligeledes i begyndelsen kunne blot 855GM chipsettet benyttes, men dette havde ikke understøttelse for eksterne grafikkort. Senere blev 855GME og 855PM, som havde den fornødne understøttelse, tilladt i Centrino baserede notebooks.
 
Uanset kritikken blev Carmel platformen en succes blandt både OEM producenter og forbrugere. Carmel var i stand til at yde det samme som, eller mere end, den ældre Pentium 4-M platform, mens den samtidig typisk tillod en notebook at fungere i 4-5 timer på et 48 Watt-timers batteri. Carmel gjorde også at notebook producenter kunne lave tyndere og lettere notebooks, fordi komponenterne ikke afgav megen varme og derfor ikke krævede store kølesystemer.
 
 
==Sonoma platformen==
'''Sonoma''' var kodenavnet for den anden generation Centrino platform som blev lanceret i januar 2005.
 
Sonoma platformen består af:
*En Intel Pentium M processor (kodenavn '''Dothan''') med en 533 MT/s FSB.
*Et chipset i Intel Mobile 915 Express serien (kodenavn '''Alviso''').
*Et Intel PRO/Wireless 2200 eller 2915ABG mini-PCI trådløst netkort (kodenavn '''Calexico2''').
 
Mobile 915 Express chipsettet har ligesom udgaven til stationære computere understøttelse for mange nye ting, så som DDR2, PCI Express, Intel High Definition Audio og SATA. Desværre var resultatet af introduktionen af PCI Express og endnu hurtigere Pentium M processorer, at notebooks bygget på Sonoma platform har en kortere batterilevetid end notebooks fra Carmel platformen. Sonoma notebooks kan typisk operere i 3.5 til 4.5 timer på et 53 Watt-timers batteri.
 
 
==Napa platformen==
'''Napa''' er kodenavnet for den tredje generation af Centrino platformen. Den blev introduceret i januar 2006 på Consumer Electronics Show.
 
Napa består af:
*En Intel Core processor (kodenavn '''Yonah''').
*Et chipset i Intel Mobile 945 Express serien (kodenavn '''Calistoga''')
*Et Intel PRO/Wireless 3945ABG mini-PCI-Express trådløst netkort (kodenavn '''Golan''').
 
Intel benytter et Centrino Duo varemærke for notebooks med dual-core (”Core Duo”) processor og beholder Centrino navnet for notebooks med en single core (”Core Solo”) processor.
 
==Santa Rosa platformen==
'''Santa Rosa''' er kodenavnet for den fjerde generation af Centrino, og blev også fremvist i januar 2006 på Consumer Electronics Show.
 
Platformen forventes at bestå af:
*En Intel Core 2 processor (kodenavn '''Merom''') med en 800 MT/s FSB.
*Et Intel Mobile Express chipset (kodenavn '''Crestline''')
*Et Intel PRO/Wireless IEEE 802.11abgn mini-PCI-Express trådløst netkort (kodenavn '''Kedron''').
 
==Marketing==
Ordet Centrino er en blanding af ordene center og neutrino.
Intel har efter sigende investeret omkring US$300 millioner i reklame for Centrino. På grund af omfanget af kampagnen tror mange forbrugere fejlagtigt, at en Pentium M processor er ”en centrino”. Nogle forbrugere har indtrykket af at Centrino platformen er den eneste måde at slutte en notebook til trådløst net. Resultatet har været en stor efterspørgsel efter Intels PRO/Wireless chips.
 
 
[[Kategori:Computer]]
 
{{It-stub}}
 
[[de:Centrino]]
16

redigeringer

Navigationsmenu