Skabelon:Seneste lovende artikel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m 1 mere
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Jazz''' er en rytmisk [[musik]]stilart med oprindelse i det sydlige USA tilbage i slutningen af 1800-tallet. Jazz'en har lige siden og op til vore dage udviklet sig gennem flere epoker eller stadier, men med alle udviklingsstadier fortsat eksisterende lige fuldt side om side i det aktive musikliv verden over. Musikstilarten udføres og spilles næsten udelukkende på rene akustiske instrumenter.
'''London Underground''' (også kendt som ''the Underground'' eller ''the Tube'') er et [[undergrundsbane|metrosystem]], der betjener store dele af [[Greater London|Storlondon]] og dele af naboområderne [[Buckinghamshire]], [[Hertfordshire]] og [[Essex]]. Systemet betjener 270 stationer og har 402 km spor, hvoraf 45 procent er under jorden. Siden 2003 har LUL været et fuldstændig ejet datterselskab af [[Transport for London]] (TfL), det lovfæstede selskab, ansvarlig for de fleste aspekter af transportsystemet i [[Greater London|Storlondon]], som ledes af en bestyrelse og en kommissær udpeget af [[Borgmesteren i London|Londons borgmester]]. I 2012 var 91 procent af driftsomkostningerne dækket af passagerindtægter. {{mere|London Underground}}

Som rytmisk stilart kan jazzmusikkens hovedperioder groft taget opdeles i ['''1'''] den traditionelle [[New Orleans Jazz]] (ca. 1895-1920), der af blæsergruppen, dvs. trompet, klarinet og trækbasun, ofte spilles [[Polyfoni|polyfont]] i kollektiv improvisation med rytmegruppen - ['''2'''] den stærkt disciplinerede og gennemarrangerede [[swing]]musik for større orkestre (ca. 1920-60), navnlig for Big-Band - ['''3'''] den unisont, dvs. enstemmigt, spillede [[bebop|bee-bop]] (ca. 1945-1960), især med kvartet eller kvintet - ['''4'''] den afdæmpede [[cool jazz|cool-jazz]] (ca. 1955-65), ligeledes i mindre ensembler - ['''5'''] den mere eksperimenterende [[avantgarde jazz]] (1960-75) - ['''6'''] den endnu mere eksperimenterende, radikale [[free jazz]] (1960-75) - ['''7'''] den [[Kammerjazz|moderne kammerjazz]] (ca. 1965- ), som i vid udstrækning kan siges at udgøre en syntese af swing, bee-bop og cool-jazz samt andre rytmiske stilelementer, m.fl. {{mere|Jazz}}

Versionen fra 19. dec. 2013, 22:31

Jazz er en rytmisk musikstilart med oprindelse i det sydlige USA tilbage i slutningen af 1800-tallet. Jazz'en har lige siden og op til vore dage udviklet sig gennem flere epoker eller stadier, men med alle udviklingsstadier fortsat eksisterende lige fuldt side om side i det aktive musikliv verden over. Musikstilarten udføres og spilles næsten udelukkende på rene akustiske instrumenter.

Som rytmisk stilart kan jazzmusikkens hovedperioder groft taget opdeles i [1] den traditionelle New Orleans Jazz (ca. 1895-1920), der af blæsergruppen, dvs. trompet, klarinet og trækbasun, ofte spilles polyfont i kollektiv improvisation med rytmegruppen - [2] den stærkt disciplinerede og gennemarrangerede swingmusik for større orkestre (ca. 1920-60), navnlig for Big-Band - [3] den unisont, dvs. enstemmigt, spillede bee-bop (ca. 1945-1960), især med kvartet eller kvintet - [4] den afdæmpede cool-jazz (ca. 1955-65), ligeledes i mindre ensembler - [5] den mere eksperimenterende avantgarde jazz (1960-75) - [6] den endnu mere eksperimenterende, radikale free jazz (1960-75) - [7] den moderne kammerjazz (ca. 1965- ), som i vid udstrækning kan siges at udgøre en syntese af swing, bee-bop og cool-jazz samt andre rytmiske stilelementer, m.fl. (Læs mere..)