Skabelon:Seneste lovende artikel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Fra dommedagen i Biblia Pauperum illumineret i Erfurt omkring Den Store Hungersnød. Døden sidder på en løbe hvis lange hale ender i en kugle af ild (helvede). Hungersnød peger mod hendes sultne mund.

Senmiddelalderen var en periode i Europas historie under middelalderen, der går fra omkring år 1300 til år 1500. Senmiddelalderen efterfulgte højmiddelalderen og går forud for tidlig moderne tid (og i meget af Europa renæssancen).

Omkring år 1300 ophørte en lang periode med fremgang og vækst i Europa. Store dele af kontinentet oplevede hungersnød og pest, heriblandt den store hungersnød 1315–1317 og den sorte død, hvilket reducerede befolkningen i Europa til omkring halvdelen af, hvad den var inden disse katastrofer. Sammen med affolkningen skete en social urolighed og kontinuerlig krig. Frankrig og England oplevede begge store bondeoprør som Jacquerie og Peasants' Revolt, samt over et århundrede med militærkonflikt under hundredårskrigen. Derudover delte det store skisma den den katolske kirke op i to, hvilket yderligere skabte splid og utryghed. Samlet bliver disse begivenheder kaldt krisen i senmiddelalderen. (Læs mere..)