Pumpe: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
E[[mekanisk anordning]] [[varme]][[væske]][[gas]]ser[[Arkimedes]][[300 f.Kr.|30 f.Kr.]][[Arkimedes skrue]]<nowiki/>ator som omsætter fra mekanisk energi til mekanisk energi (væskestrøm, gasstrøm) og udfører i så fald en [[energioverførsel]].
[[Fil:Fuel truck.jpg|thumb|Pumper bruges bl.a. i lufthavne, hvor de bruges til at pumpe brændstof fra underjordiske tanke, og op i flyene. Her er pumpen monteret på en bil.]]

En '''pumpe''' er en [[mekanisk anordning]] til at flytte [[varme]], [[væske]] eller [[gas]]ser (f.eks. luft) med. De tidligste pumper blev beskrevet af [[Arkimedes]] omkring [[300 f.Kr.]] – f.eks. [[Arkimedes skrue]].

En pumpe fra den mekaniske drivaksel eller stempeldriver er en mekanisk energitransformator som omsætter fra mekanisk energi til mekanisk energi (væskestrøm, gasstrøm) og udfører i så fald en [[energioverførsel]].


== Eksempler ==
== Eksempler ==

Versionen fra 3. apr. 2018, 10:38

Emekanisk anordning varmevæskegasserArkimedes30 f.Kr.Arkimedes skrueator som omsætter fra mekanisk energi til mekanisk energi (væskestrøm, gasstrøm) og udfører i så fald en energioverførsel.

Eksempler

Eksempler på pumpetyper: stempelpumpe, stempelmembranpumpe, membranpumpe, rotorpumpe, centrifugalpumpe, tandhjulspumpe, excentersnekkepumper, peristaltiske pumpe og slangepumpe.

Eksempler på pumpeanvendelser: vakuumpumpe, dykpumpe, luftpumpe, oliepumpe, benzinpumpe, doseringspumpe, cirkulationspumpe, kemipumpe og vandpumpe.

En centrifugalpumpe består sædvandligvis af: rotor, aksel, motor, pakning og leje (kugleleje, bronzeleje eller rulleleje)

Excentersnekkepumpe

En excentersnekkepumpe har en excentrisk, enkeltsnoet rotor der roterer i en dobbeltsnoet stator. Herved opnås et jævnt flow helt uden pulsation. Pumpen er selvansugende og kan håndtere medier af både lav og høj viskositet, samt medier med indhold af større partikler.[1]

Referencer

  1. ^ hansbuch.dk om excentersnekkepumper.

Eksterne henvisninger

Se også

Søsterprojekter med yderligere information: