Speculum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Speculum

Et speculum er et instrument til lægeundersøgelse af endetarmen eller vagina. Speculum føres ind af lægen og åbnes, hvorved denne vil kunne undersøge det indre af tarmen eller skeden.

Historien Speculums blev brugt af de gamle grækere og romere, og der er blevet fundet flere speculum genstande i Pompeji. Det speculum som der bruges i dag, blev udviklet af J. Marion Sims, og består af en cylinder med en rund ende, med to hængslede dele, der ligner et næb. Speculum bliver indført i kvindens vagina, og bruges til at undersøge skeden og livmoderhalsen.

Materiale Speculums var tidligere lavet i rustfrit stål og blev derefter steriliseret efter brug. Disse versioner kan stadig købes, men de Speculums som bliver brugt af sundhedsvæsnet i dag, er nu lavet af plastik til engangsbrug. Dog bruges de rustfrit stål versioner, stadig til operationer.

Vaginal brug Der findes flere forskellige versioner af speculums, men den mest kendte er den der ligner et næb. Dette næb bliver indført vaginalt, og lægen kan derefter åbne mere op for legemsåbningen, og derved få bedre udsyn. Herefter kan man ved en tilknyttet mekanisme, ”låse” næbbet fast, så lægen kan få hænderne fri til f.eks en vaginal podning.

Privat brug Flere sexologer og kvinde organisationer anbefaler at kvinder bruger speculums sammen med et spejl, og på denne måde får en bedre forståelse for deres vagina. Der er flere forskellige guides omkring brugen af Speculums til at undersøge sin vagina, f.eks til at se om man er frugtbar.

Seksuelt brug Mange sexshops er begyndt at sælge større partier af lægeredskaber inkl. Speculums, da brugen af speculums til seksuelt brugt har været stigende.Lægevidenskab Stub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.