Speculum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Speculum

Et speculum er et instrument til lægeundersøgelse af endetarmen eller vagina. Speculum føres ind af lægen og åbnes, hvorved denne vil kunne undersøge det indre af tarmen eller skeden.

Historien Speculumer blev brugt af de gamle grækere og romere, og der er blevet fundet flere speculum genstande i Pompeji. Det moderne speculum blev udviklet af J. Marion Sims, og består af en cylinder med en rund ende med to hængslede dele, der ligner et næb. Speculum bliver indført i kvindens vagina, og bruges til at undersøge skeden og livmoderhalsen.

Materiale Speculumer var tidligere lavet i rustfrit stål og blev derefter steriliseret efter brug. Denne udgave kan stadig købes, men de speculumer, der anvendes af sundhedsvæsenet i dag, er lavet af plastik til engangsbrug. Dog bruges speculumer i rustfrit stål stadig til operationer.

Vaginal brug Der findes flere forskellige versioner af speculumer, men den mest kendte er den der ligner et næb. Dette næb bliver indført vaginalt, og lægen kan derefter åbne mere op for legemsåbningen, og derved få bedre udsyn. Herefter kan man ved en tilknyttet mekanisme ”låse” næbbet fast, så lægen kan få hænderne fri til f.eks en vaginal podning.

Privat brug Flere sexologer og kvindeorganisationer anbefaler at kvinder bruger speculumer sammen med et spejl, og på denne måde får en bedre forståelse af deres vagina. Der er flere forskellige guider omkring brugen af speculumer til at undersøge sin vagina, f.eks. til at se om man er frugtbar.

Seksuelt brug Mange sexshops er begyndt at sælge større partier af lægeredskaber inkl. speculumer, da brugen af speculumer til seksuelt brug har været stigende.


LægevidenskabStub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.