Sporveje i Aalborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sporveje i Aalborg, projektet Aalborg Elektriske Sporveje, var der planer om allerede i 1912.

Ideen om en letbane i Aalborg er ikke ny. Allerede i 1912 arbejdede byrådet i Aalborg med planer om at oprette elektriske sporveje til fremme af den kollektive trafik i byen. Firmaet "Skandinaviska Elektricitetsværk", der havde etableret sporveje i Odense var forhandlingspartner for Aalborg Kommune med et anlægsforslag. Forslaget omfattede to linjer: en linje fra Vejgaard til Vestbyen, samt en supplerende sporvejslinje fra den daværende pontonbro via centrum og Boulevarden til sygehuset på Hobrovej. Firmaet indleverede i 1913 det endelige forslag med anlægsomkostninger på 665.000 kr. til stadsingeniøren og anlægsudvalget, og der var enighed om at videreføre projektet "Aalborg Elektriske Sporveje". Spørgsmålet om valg af driftsform: kommunalt, privat eller semikommunalt aktieselskab (hvor Aalborg Kommune skulle have det halve af bestyrelsesposterne) skabte dog splid i byrådet. Sporvejssagen endte med, at de elektriske sporveje i Aalborg aldrig blev anlagt.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Bente Jensen (red.), Stadsingeniørens kontor i 125 år - Vejen vi fulgte,( Aalborg Stadsarkiv, 2009), s. 38.
Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.