Vestbyen (Aalborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vestbyen
VesterkaerKirke-Aalborg-2.jpg
Vesterkæret Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Aalborg Kommune
Sogne Vor Frelsers & Vesterkær
Postnr. 9000 Aalborg
Demografi
Vestbyen 13.670 (2013)
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vestbyen. (Se også artikler, som begynder med Vestbyen)

Vestbyen er en bydel i det vestlige Aalborg vest for Aalborg Midtby og øst for Mølholm . I Aalborg Vestby boede der (i 2013) 13.279 indbyggere .(2009).[1]

Bydelen har tre kirker, Vor Frelsers Kirke, St. Mariæ Kirke og Vesterkæret Kirke

Der er specialforretninger på Kastetvej og i Søheltekvarteret. Af dagligvarebutikker findes bl.a. Kvickly, Aldi, Fakta og Spar.

Blandt spisesteder findes Ulla Terkelsen, London. I maj 2017 åbner et Street Food Market med 20 madboder i Skudehavnen.[2]


Trafikforbindelser[redigér | rediger kildetekst]

Vestbyen betjenes af bybuslinierne S1, 2 og 16. Ved Kastetvej ligger nærbanestationen Aalborg Vestby Station med togforbindelser til København og Frederikshavn. Der er færgeforbindelse til limfjordsøen Egholm og via Kulturbro-Aalborg kan cyklister og fodgængere krydse Limfjorden til Nørresundby.

Kultur og fritid[redigér | rediger kildetekst]

Vestbyen rummer kolonihaveforeningerne Strøybergs Minde, Bartholine Jørgensens Minde, Vesterkæret og Jørgen Berthelsens Minde. Desuden ligger Aalborgs vandrerhjem og største marina her.

Ved Skudehavnen ligger det maritime museum Springeren og skurbebyggelsen Fjordbyen, Aalborgs pendant til Nokken i København. Fjordbyen grænser op til fritidsområdet Vestre Fjordpark, der er opført hvor Friluftsbadet lå.

Haraldslund Vand- og Kulturcenter rummer svømmehal, motionscenter, bibliotek og mødelokaler. Det ligger tæt på Aalborg Stadion, som er AaBs hjemmebane, mens Aalborg Freja holder til i det nærliggende Ny Freja Park, der foruden en opvisningbane også har kunstgræns, samt 10 andre nummerede græsbaner. Disse deler de med Firmasports fodboldafdeling i Aalborg, og desuden grænser de op til Aalborg Travbane.

Atletklubben Jyden har såvel bokse- som vægtløfterafdeling i bydelen, hvor man også finder styrkeløft.

På Skydebanevej ligger et Veteranhjem tæt på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum.

Virksomheder[redigér | rediger kildetekst]

Siemens Wind Power har en afdeling af sin vingeproduktion i bydelen.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Af skoler findes folkeskolen Vesterkærets Skole og privatskolen Sct. Mariæ Skole. Af ungdomsuddannelser er der Aalborg Katedralskole og Aalborg Handelsskole.Yderligere er der dele af førsteårsstuderende fra Aalborg Universitet på Strandvejen.

Projektet EUROPAN12 var en konkurrence for unge arkitekter, som er støttet af EU. Aalborg Kommune indstillede Vestbyen som et projekt, hvor kommunen ville se forslag til, hvordan fremtidens vestby kunne se ud. Sammenslutningen, som består af en italiensk og en makedonsk arkitekt, DAS ANDERE, blev valgt af dommerkomitéen som vinder af konkurrencen.[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Aalborg Kommune: Befolkningen pr. 31. december 2013 fordelt efter 5-års aldersklasser
  2. ^ "Nordjyske.dk 27/3 2017 Kæmpe madmarked åbner i Aalborg (hentet 2017-03-27)". Arkiveret fra originalen 27. marts 2017. Hentet 27. marts 2017.
  3. ^ Vestbyen - Aalborg Kommune