Språkrådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Språkrådet (Sverige))
Spring til navigation Spring til søgning

Språkrådet er Sveriges officielle organ for sprogrøgt og sprogpolitik. Det er en afdeling under Institutet för språk och folkminnen. Chefen for Språkrådet var frem til 15. maj 2012 professor Lena Ekberg, som nu er vendt tilbage til sit arbejde ved Språk- och litteraturcentrum under Lunds universitet. Språkrådet ledes indtil videre af en midlertidig ledelsesgruppe med Christian Mattsson som konstitueret chef.

Virksomhed[redigér | redigér wikikode]

Språkrådet arbejder med svensk og de officielle minoritetssprog finsk og romani samt med svensk tegnsprog. Den vigtigste opgave er "på videnskabeligt grundlag" (forordning 1181 fra 2007) at være en støtte for dem, som skal anvende eller har spørgsmål vedrørende disse sprog. Rådet har også til opgave at følge andre sprogsudvikling i Sverige.

Språkrådet har dertil som opgave at samordne arbejdet med sproget i offentlig virksomhed. Myndighedernes sprog skal ifølge sprogloven af 2009 være røgtet, enkelt og begribeligt. Språkrådet arbejder med at fremme klarsprog - myndighedstekster skrevet på et røgtet, enkelt og begribeligt sprog - gennem blandt andet forelæsninger, seminarier og konferencer samt tidskriftet Klarspråksbulletinen og prisen Klarspråkskristallen.

Språkrådet udgiver også tidskriftet Kieliviesti, den Språkrådets årlige nyordsliste og det uddeler Erik Wellanders språkvårdspris. Rådet ejer siden 2007 det Internet-baserede leksikon Lexin.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Språkrådet har til tider fået alvorlig kritik for sine diktater og fremstillinger, blandt andet i spørgsmålet om døvesprog[1] og støtten til ord som "tjejsamla".[2]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den organiserede sprogrøgt i Sverige blev påbegyndt i 1944 af Nämnden för svensk språkvård, som ved en omorganisering 1972 delvis statsliggjordes og fik navnet Svenska språknämnden. Språkrådet dannedes 1. juli 2006 ved sammenlægning af de tidligere selvstændige organer Sverigefinska språknämnden, Svenska språknämnden og Klarspråksgruppen, hvorefter Språkrådet overtog disse tre organers opgaver.

Svenska språknämnden udgav siden 1965 tidsskriftet Språkvård, som Språkrådet overtog, men det omdannedes 2007 til det fritstående tidsskrift Språktidningen.

Svenska språkmämnden[redigér | redigér wikikode]

Nämnden för svensk språkvård, som dannedes i 1944 og senere skiftede navn til "Svenska språknämnden", var Sveriges officielle sprogrøgtningsorgan.

Svenska språknämnden fulgte svensks udvikling i tale og skrift, udgav ordbøger og skrivevejledninger som bogen Svenska skrivreglar og andre skrifter om sproglige spørgsmål samt tidskriftet "Språkvård". Nævnet rådgav desuden myndigheder, virksomheder og enkeltpersoner i sprogspørgsmål, medvirkede ved konferencer og kurser om sprog, samarbejdede med andre sprogrøgtende institutioner i Sverige samt virkede for nordisk sprogforståelse i samarbejde med andre sprognævn. Nævnet samarbejdede også med det halvofficielle organ Tekniska Nomenklaturcentralen, senere Terminologicentrum (TNC).

Sverigefinska språknämnden[redigér | redigér wikikode]

Det sverigefinska språknämnden (Ruotsinsuomalainen kielilautakunta) blev grundlagt 1975 og havde til opgave at røgte og udvikle det finske sprog i Sverige, kaldet sverigefinskan.

Sprognævnet udarbejdede svensk-finske ordlister indenfor forskellige samfundsområder og granskede finsksprogede tekster. Videre udviklede og røgtede nævnet sverigefinskan gennem blandt andet at give anbefalinger og råd til myndigheder, virksomheder og privatpersoner om det finske sprog, tilpasset til svenske forhold. Nævnet udgav sprogrøgtningstidsskriftet Kieliviesti og afholdt sprogrøgtningsseminarier.

Klarspråksgruppen[redigér | redigér wikikode]

Klarspråksgruppen har fra 1993 af Sveriges regering fået til opgave at fremme sprogrøgtningsaktiviteter hos myndighederne og sikre indførelsen af klarsprog - dvs. letforståeligt og godt svensk - i det offentliges kommunikation med borgerne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Dövas tidning 2011-08-26". Arkiveret fra originalen 21. februar 2014. Hentet 8. februar 2013. 
  2. ^ Språktidningen 2012-01-09

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]