Standard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Standardisere)
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Standart.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Standard (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Standard)
Danske stik, der overholder K-type standarden 107-2-D1

En standard er en teknisk specifikation, der er pålagt og/eller bredt accepteret af de personer som bruger den i hverdagen eller arbejder med det dagligt, som den gældende måde at udføre en bestemt opgave på. Dette sker i organisationer eller virksomheder, typisk i forbindelse med kvalitetsstyringssystemer for at sikre kommunikation, kompatibilitet eller lignende. Kvalitetsstyring er en forudsætning for at en virksomhed kan blive certificeret til f.eks. produktion af medicoteknisk udstyr.

Standarder kan blive vedtaget lokalt eller globalt. Der findes organisationer som ISO og CEN, der udelukkende definerer standarder. I Danmark har vi tilsvarende Dansk Standard, DS som bl.a. varetager det danske medlemskab af ISO og CEN. EU bruger også mange kræfter på, at standardisere produkter i medlemslandene, da en standardisering kan hjælpe på handlen i det indre marked. Det er frivilligt at følge en standard med mindre, der ligger et lovkrav bag, f.eks. fra Bygningsreglementet.

I fysikkens verden er man blevet enig om at bruge SI-enhederne til mål for f.eks. længde, vægt og meget mere. Standarder er desuden vigtige i elektroniske systemer eller apparater, hvilket også indbefatter it og i høj grad netværkskommunikation.

Standard forveksles ofte fejlagtigt med normaler, der er eksakte realiseringer af en fysisk størrelse som mål, vægt, spænding el.lign. Forvekslingen skyldes bl.a. at man på engelsk anvender ordet standard om både standard og normal.

Der findes forskellige typer af standarder.

  • En de facto-standard er en standard, der bruges som en konsekvens af de faktiske omstændigheder. Dette kan f.eks. være hvis en officiel standard ikke dækker i et specifikt tilfælde, eller hvis en stor aktør på markedet sætter sin egen standard.
  • En åben standard er en standard, der er frit tilgængelig for offentligheden.
  • En Internet Standard er som regel en STD. (Se også RFC).