Stax Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Stax Records var et amerikansk pladeselskab og musikstudie som lå i Memphis, Tennessee.

Stax blev grundlagt i 1958 og lukket (konkurs) i 1976. Pladeselskabet blev startet af søskendeparret Estelle Axton og Jim Steward.

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Stax fik ikke den store succes i starten, men da en lokal radio DJ Rufus Thomas fik et mindre hit i 1962, fik Stax en landsdækkende distributionsaftale med Atlantic Records, en aftale der senere viste sig at være skæbnesvanger, da Atlantic havde alle rettigheder til sangene.

Nye kunstnere som Wilson Pickett, Sam & Dave, Booker T and the MG, og Otis Redding fik stor succes på Stax op gennem 60´erne, tit med sange skrevet i samarbejde med Steve Cropper.

Ligesom Motown havde Stax-studierne en fast gruppe af studiemusikere tilknyttede. Op igennem slut 60´erne måtte Stax gennemleve flere økonomiske kriser, deres topsælger Otis Redding var død i en flyulykke, og Sam & Dave havde skiftet til Atlantic Records.

Dårlige kontraklige forhold med Atlantic gjorde, at Stax ikke tjente penge på rettighederne til bagkataloget. I 1968 blev selskabet solgt til Gulf and Western som ikke forstod at markedsføre Stax-kunstnere.

Jim Steward og Stax-direktør Al Bell købte Stax tilbage i 1970 for 4 mio. dollars. Al Bell havde arbejdet sig op fra at være orgelspiller i Stax-studierne til direktør og nu medejer af Stax. Al Bell var afroamerikaner og han drejede Stax mod en mere politisk "Black Power"-linje. Stax begynde at udgive plader med stærkt politisk budskab med præsten Jesse Jackson og den dengang ukendte komiker Richard Pryor i en tid, hvor Black Power var et meget følsomt emne.

Wattstax[redigér | redigér wikikode]

Al Bell præsenterede en stort anlagt koncert i 1972 under navnet WattStax. "The Afro-American answer to Woodstock"'s fokus var helt tydeligt mere på den sorte kultur, end det egentlig var en musikfestival. Imellem de optrædende blev der holdt politiske taler af Jesse Jackson bl.a. talen: I am somebody.

Stax Studio[redigér | redigér wikikode]

Selv om Stax havde specialiseret sig i soul sagde de ikke nej tak til at lægge studier til kunstnere fra andre pladeselskaber. Mest kendt er deres engagement med Elvis Presley. Han brugte Stax i perioden 20. juli16. december 1973, hvor han indspillede i alt 29 sange her, alle med Felton Jarvis som producer.

Krise[redigér | redigér wikikode]

De fleste hvide, som bl.a.Steve Cropper, var enten frosset ud eller også valgte de selv at forlade Stax p.g.a den kontroversielle linje Al Bell førte, og i 70´erne havde Stax efterhånden kørt sig selv ud på et sidespor med en stærk proafroamerikansk linje, der ikke appellerede til det store købedygtige publikum. Bortset fra et enkelt hit med Shirley Brown i 1974 lykkedes det ikke Stax at få nogen hit i 70´erne. Stax gik konkurs i 1976.