Stefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stefjorden
lulesamisk: Áhkávoudna
Indre del af Stefjorden set mod Stetind
Indre del af Stefjorden set mod Stetind
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Tysfjord
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Tysfjorden
Type fjord
Maks. længde 16 km
Maks. dybde 200 meter
Oversigtskort

Stefjorden (lulesamisk: Áhkávoudna)[1] er en arm af bugten Haukøyfjorden i Tysfjorden i Nordland fylke i Norge. Den går omtrent 16 kilometer mod øst-sydøst fra indløbet mellem Makkholmen, ved Inner-Skarberget, i nord og Haukøyholmen i syd.[2]

På nordsiden ligger Stortinden (784 moh.), Stefjordnestinden (859 moh.) og videre Kistbotnfjellet. Langs sydsiden ligger Tømmeråsen, Tømmeråstinden (816 moh.) og Stetind (1 391 moh.). Dybden midt i fjorden er fra godt over 200 meter ved innløpet til i underkant av 100 meter nærmere fjordbunnen.

Området var vejløst indtil åbningen af «Kjøpsvikveien» (Riksvej 827) i 1992 som knyttede bebyggelserne Stefjordbotn og Haukøya (via lokal vej) til omverdenen. Der er også lokal vej fra Skarberget til Lysvoll lige øst for indløbet på nordkysten. Der ligger en række vejløse og affolkede gårde langs nordkysten, deriblandt nogle gårde på Stefjordneset.

I 2011 var der 14 fastboende (2011), hvoraf bebyggelsen på Haukøya (Ávkke) er den største.[3]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Stefjorden". Faktaark. Kartverket. 27. februar 2017.
  2. ^ Stefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ SSB: Statistikkbanken; Emne: 02.01.10 – Tabell: 04317 – Grunnkrets 18500102 (Haukøy).
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi