Steinlandsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Steinlandsfjorden
Udsigt mod Gullvika i Steinlandsfjorden, juli 2006
Udsigt mod Gullvika i Steinlandsfjorden, juli 2006
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Øksnes
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vesterålen
Type Fjord
Maks. længde 8 km
Oversigtskort

Steinlandsfjorden er en fjord på vestsiden af Langøya i Vesterålen, i Øksnes kommune i Nordland fylke i Norge. Fjorden har indløb mellem Stavneset i nord og Hundsholmen i syd og går omkring otte kilometer mod sydøst til fjordbunden ved Tuva.[1]

Vestsiden af fjorden er i dag ubeboet og uden veje. Der har imidlertid været spredt bosætning der tidligere. På østsiden af fjorden går riksvej 821 mod Myre, og på den side er der også en del bebyggelse. Fjorden er omkranset af høje fjelde og har derfor relativ lidt bosætning. Mellem gårdene Steinland og Åsen ligger Snykolla, som er det højeste fjeld på Langøya. Stedet Steinland, som har givet navn til fjorden, ligger på østsiden.

De steder hvor der stadig bor nogen, er Lønnskog, Bollvåg, Stranda, Steinland, og det som betegnes som Fjorden, som er bunden af fjorden og består af flere tidligere større gårde som har givet navn til de forskjellige steder. Denne del af Steinlandsfjord havde tidligere postadressen Elvenestrand, mens bygderne yderst i fjorden lå til Steinland. Begge steder havde tidligere både postkontor og butik. Skolen lå på Steinland og var oprindelig en internatskole. Dette ændrede sig efter at vejen langs fjorden blev færdigbygget.

Frem til slutningen af 1970'erne var der drift på de fleste småbrug i bygderne, men en efter en blev nedlagt pga. manglende lønsomhed og fraflytning. Bygderne langs fjorden har aldrig haft mange arbejdspladser, og indbyggerne har alltid pendlet til byer som Myre og Sortland. Her har særlig fiskeindustrien været en vigtig indtægtskilde for bygdefolket, men dette har ændret sig i de senere år. Efter at skole, post og butik blev nedlagt, har der været en negativ udvikling mht. folketallet. En periode i 1990'erne var der i hovedsagen ældre indbyggere, men dette har ændret sig, og i de senere år er der flere yngre som har bosat sig langs fjorden. Skolen ligger på Myre.

Arkæologi[redigér | rediger kildetekst]

På Flatholmen i Steinlandsfjorden findes en gravplads som sandsynligvis stammer fra vikingetiden. Gravpladsen har 15 grave, hvoraf 8 bådformede. Der findes også flere rester efter samisk bosætning, både på gården Elvenes og i Strompedalen. [2]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Steinlandsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Om gravpladserne på Flatholmen fra netstedet skulpturlandskap.no via web.archive.org
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).