Stivbladet draba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stivbladet Draba
DrabaAizoides2.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Brassicales (Korsblomst-ordenen)
Familie Brassicaceae (Korsblomst-familien)
Slægt Draba (Draba)
Art D. aizoides
Videnskabeligt artsnavn
Draba aizoides
L., 1767
Hjælp til læsning af taksobokse

Stivbladet Draba (Draba aizoides) er en staude med en tæt, pudeformet vækst. Den vokser i det alpine bælte ovenfor trægrænsen.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Bladene er stedsegrønne og danner tætte rosetter. De er sukkulente, smalt elliptiske og helrandede med lange, børsteagtige randhår. Over- og underside er mørkt grågrønne. Blomstringen afhænger af snesmeltningen, men ligger gerne i marts-august. Blosmterne er samlet i endestillede, skærmagtige klaser med 3-20 enkeltblomster. Hver blomst er regelmæssig og 4-tallig med gule kronblade, som ofte bleges og bliver hvidlige. Frugterne er aflange, ofte tilspidsede skulper med mange frø.

Rodnettet er meget kraftigt og dybtgående langs sprækker og revner i undergrunden.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,10 x 0,10 m (1 x 1 cm/år). Målene kan bruges til beregning af planteafstande i fx haver.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Stivbladet draba
L = 8 T = x K = 4 F = 3 R = 9 N = 1

Stivbladet Draba hører hjemme i det centrale, østlige og sydlige Europas bjergegne, hvor den vokser i det alpine bælte ovenfor trægrænsen. Den foretrækker en lysåben vokseplads med veldrænet, gruset og kalkrig, men næringsfattig jord.

I naturreservatet Lastoni Selva Pezzi nær Padua i Norditalien findes arten på nøgle kalkklipper i 1.500-1.900 m højde sammen med bl.a. Alpe-Dafne, Alpe-Kugleblomst, Carex mucronata (en art af Star), Dværg-Korsved, Festuca alpina (en art af Svingel), Murrude, Potentilla caulescens (en art af Potentil), Silene saxifraga (en art af Limurt) og Skør Bægerbregne[1]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]