Stodderkonge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Stodderkonge eller stodderfoged benævntes den betjent, hvem det i ældre tid af de kommunale myndigheder var betroet at udjage omstrejfere af byen, såfremt de var fremmede, og i modsat fald anbringe dem til arbejde i det nærmeste tugthus.

Stodderkongens forretninger gik senere over til politimyndighederne, og Stodderkongens særlige funktion bortfaldt de fleste steder fra slutningen af det 18. århundrede.

I nyere tid har ordet fået en ny betydning, i det der blandt de danske vagabonder hvert år vælges en stodderkonge i forbindelse med Egeskov Marked. En af stodderkongens pligter er at holde justits blandt vagabonderne og afgøre tvister.

Stodderkonger i Norge[redigér | redigér wikikode]

Også i Norge har man haft stodderkonger eller "Fantefuter" fra tidlig i det 17. århundrede. I ældre kongelige bestemmelser kaldes de stodderfogder, således i reskript af 24. november 1741. Fattiganordningerne fra det 18. århundrede benævner dem bygdevægtere.

De skulle da antages af fogden eller fattigkommissionen blandt "skikkelige Husmænd eller andre, som dertil kunde faaes," og lønnes af bygden "som sædvanlig har været", eller af fattigkassen.

Fattigloven for Norge af 20. september 1845 tillod ansættelse af fattigvægtere; de senere fattiglove har ingen bestemmelse om bygdevægtere eller Fattigvægtere. Men der fandtes endnu i starten af 1900-tallet bygdevægtere i flere landkommuner. De ansættedes af herredsstyret, som også udfærdigede instruks for dem. Som i ældre tid havde de til opgave at holde bygden fri for fanter, dvs landstrygere og mistænkelige personer og at yde fattigvæsenet hjælp ved spørgsmål om understøttelse af folk, som rejste omkring for at søge arbejde. I reglen fikr de af politimesteren meddelt politimyndighed.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.