Stofskiftevej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

I biokemi er en stofskiftevej en serie af kemiske reaktioner, der foregår i en celle. På hver vej bliver et startkemikalie modificeret af kemiske reaktioner. Enzymer katalyserer disse reaktioner og har ofte brug for ernæringsmineraler, vitaminer eller andre cofaktorer for at fungere rigtigt. Grundet de mange kemikalier, der kan være involverede, kan stofskifteveje være forholdsvis ganske omfattende. Derudover kan mange veje eksistere inden for én celle. Denne samling af veje kaldes et "stofskiftenetværk". Stofskifteveje er vigtige for opretholdelsen af homøostase i en organisme.

Stofskiftet er en trin for trin modificering af et begyndelsesmolekyle, hvor et slutprodukt dannes. Resultatet kan bruges på én af følgende måder:

  • Lagres i cellen
  • Bruges omgående som et stofskifteprodukt
  • Påbegynde en anden stofskiftevej, kaldet et flux-genererende trin

Et molekyle, der kommer ind i en stofskiftevej, kaldes et substrat, og stofskiftevejen afhænger delvist af tilstedeværelsen af dette. En forøgelse af koncentrationen af anabolske og katabolske slutprodukter ville sænke hastigheden for den specifikke stofskiftevej.

Overblik[redigér | redigér wikikode]

Stofskifteveje består af en serie af biokemiske reaktioner, der er forbundet af sine egne intermediater: substratet for én reaktion er produktet fra den forrige og så fremdeles. Stofskifteveje bliver normalt betragtet i én retning (selvom alle reaktioner er kemisk reversible er betingelserne i cellen således, at det er termodynamisk mere favorabelt at have flux i den ene af retningerne).

  • Glykolyse var den første stofskiftevej, der blev opdaget:
  1. Når glukose kommer ind i en celle bliver det omgående fosforyleret af ATP til glukose-6-fosfat i det første irreversible trin. Dette sker for at forhindre glukose i at forlade cellen igen.
  2. Når der er overskydende energikilder i form af lipid eller protein kan glykolyse løbe i modsat retning (kaldet (glukoneogenese) for at producere glukose-6-fosfat]] til lagring som glykogen eller stivelse.

Primære stofskifteveje[redigér | redigér wikikode]

Figuren herunder giver et overblik over de primære stofskifteveje.

 s·d·r 
Gtk-dialog-info.svg Alle mærkater på dette billede er links, klik blot for at komme til artiklen.