Stol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stol (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Stol)
Foldestol

En stol er et møbel med en ophøjet overflade, der almindeligvis anvendes til sæde for en enkelt person.[1] Stole understøttes oftest med fire ben og har en rygstøtte; dog kan en stol have tre ben eller have en anden form.

De fremstilles i mange forskellige materialer, lige fra træ til metal til syntetisk materiale (f.eks. plast), og de kan være polstret, enten lige på sædet (som med nogle spisestuestole) eller på hele stolen. Stole bruges i en række værelser i boliger (fx i stuer, spisestuer og huler), i skoler og kontorer (med skriveborde) og i forskellige andre arbejdspladser.

En stol med polstring og armlæn er en lænestol. En lænestol med mulighed for tilbagelæning og en fold-ud fodstøtte, er en hvilestol. En permanent fastgjort stol i et tog, teater, fly og bil - er et sæde. En stol med hjul er en kørestol. En stol med hang fra oven er en gyngestol.

En taburet er en stol uden rygstøtte (ryglæn) med samme benlængde. En skammel er enklere end en taburet og med kortere ben. En hævet skammel kaldes en barstol.

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stol (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Stol)
Foldestol

En stol er et siddemøbel med en flad overflade, der almindeligvis anvendes til sideplads for en enkelt person.[2] Stole understøttes oftest med fire ben og har en rygstøtte der skal gøre opholdet på stolen mere komfortabel. En stol fremkommer også med tre ben, der i det danske sprog kaldes for en taberet. Stole kan have mange former og farver, se blot på tidens mest kendte arkitekter. De frembringer stolen som et mesterværk og bruges som kunst i diverse boliger, offentlige institutioner og virksomheder.

Stole fremstilles i mange forskellige materialer, lige fra træ, metal til syntetisk materiale (f.eks. ses stole i plast, hvor stolen er polstret, enten på sædets overflade, som på nogle spisestuestole eller på hele stolen. Stole bruges i en række værelser i boligen (eks. i stuer, spisestuer og køkkenet), i skoler og på arbejdspladser og i andre forskellige sammenhænge. En stol uden rygstøtte eller armlæn bliver defineret som en skammel, eller når skamlen kan hæves, defineres som en barstol. En stol med armlæn, ryglæn, fodskammel;[3], er blødt polstret, defineres som en hvilestol eller lænestol og bruges i sammenhæng med at en person skal hvile sig og have den rette støtte, for at kunne afspænde i kroppen.

Billede af en kontorstol

En permanent fastgjort stol ses eksempelvis i togkabinen, i teateret eller sågar i flyet og defineres som et sæde. Ved at benytte sig af en såkaldt saddel, kan det være med til at gøre det nemmer at styre og fastholde hesten i den ønskede position. Sadlen bliver fastgjort på hestens ryg og rytteren sætter sig på sadlen.

På en cykel er der tilhørende en saddel, en cykelsadel, som skal gøre det behageligt for rytteren at cykle. I en bil er der også sæder og til spædbarn og børn op til ca. 12 års alderen, benyttes der af en såkaldt autostol.[4] En stol med hjul, der benyttes til at transportere personer, der er svært gående eller med skader på ben og krop, defineres som en kørestol.

Et polstret siddemøbel med plads til mere end én person, defineres som en sofa. En sofa har ryg- og armlæn og bruges typisk sammen med et sofabord og står som regel i en stue.

Et siddemøbel uden ryglæn og uden postring, defineres som en bænk og er ofte udført i træ eller lign. En separat fodstøtte til en stol, normalt polstret, er kendt som en skammel, hassock eller puf. Dental stole er en hvilestol. Lænestolen kan benyttes når der ses fjernsyn eller når kroppen har brug for at hvile. En stol har et sæde, ben og et ryglæn. En taburet er en stol uden ryglæn, men med samme benlængde. En skammel er enklere end en taburet og med kortere ben.

Sæder[redigér | redigér wikikode]

polypropylen (støbt plast) sæder og rustfrit stål ben i Rio de Janeiro, Brasilien. Denne type materiale er meget nyttig i havet områder

Stolesæder varierer meget i konstruktion, form og materiale og kan være i en anden opførelse end selve ryglænet på stolen. 'Eksempel på hvilke materiale der kan bruges ved produktion af en stol:'

 • Center-pladser, hvor et fast materiale danner stolens sæde
  • Massivt træ, her kan sædet være formet til det menneskelige konturer
  • træ lameller, der ofte ses på udendørs stole
  • Polstret læder, generelt en flad træ bund dækket i polstring, der gør sædet blødt at sidde på
  • Metal sæder i fast eller åbent design
  • Støbt plast
  • Sten, ofte marmor, men alle former for sten kan bruges
 • Åbne midte sæder, hvor et blødt materiale er fastgjort til toppen af stolebenene eller mellem bårer dertil dannelse af sædet
  • Læder, kan bearbejdes med et design
  • stof, enkel belægning uden støtte
  • Tape, bredt bånd med en form for lim, som er vævet ind i sædet, kan ses i stoffet på eks. en camping stole og ældre stole
  • træ, laves i eks. ask, eg eller andre træsorter
  • Metal Taburet med hjul. Taburetten er af rustfrit stål og benyttes hovedsageligt i et laboratorium. En stol med gasfjedre og caster hjul. En specifik type stol til brug i arbejdsmiljøet.
AISI 304 rustfrit stål laboratorium stol med gasfjedre og caster hjul. En specifik type stol til et arbejdsmiljø

Tilbehør[redigér | redigér wikikode]

I stedet for en indbygget fodstøtte, har nogle stole en matchende skammel. En puff er en kort skammel beregnet til at blive brugt som en fodstøtte, men kan undertiden anvendes som skammel.

Stol betræk er en midlertidig betræk til en sidde stol. De kan typisk lejes til formelle begivenheder såsom bryllup, receptioner osv. Stolebetræk kan komme med dekorative bånd, som bliver bundet som en sløjfe bag stolen. Covers/betræk til sofaer er også brugbare for husstande med små børn og kæledyr. I anden halvdel af det 20. århundrede, var det meget populært at bruge klart plast til at dække for dyre sofaer og stole til at beskytte dem og undgå slidtage.

'stol pude er en hynder til stolen. De indeholder bomuld eller skum til polstring. Nogle bruges til dekoration til sofaen. I biler, kan de anvendes til at øge højden af føreren. Ortopædiske ryglæn hjælper til at støtte ryggen. Nogle producenter har patent på deres design og er anerkendt af lægeforeninger som fordelagtige for person med skavanker i ryg og lænd. Nogle bilsæder er indbygget med justerbar støtte til lænden. Disse kan også bruges på køkkenstole. Dette gør det muligt for stole med hjul, at rulle let over gulvtæppet og/eller beskytter tæppet/gulvet. De kommer i forskellige former, hvoraf nogle er specifik tilpasset til at ligge under et skrivebord.

Fjernbetjenings pose kan placeres over armlænet på lænestole eller sofaen og bruges til at holde fjernbetjening, så den ikke bliver væk. De er kontra-vægtet således, at posen ikke glider af armlænet pga. vægten fra fjernbetjeningen.

Stoletyper[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "stol". ordnet.dk. 2016. Hentet 2016-04-23. 
 2. ^ "stol". ordnet.dk. 2016. Hentet 2016-04-30. 
 3. ^ "fodskammel". ordnet.dk. 2016. Hentet 2016-04-30. 
 4. ^ "Et sæde ergonomi". dankontorstole.dk. 2016. Hentet 2016-04-23.