Stor mosesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Stor mosesnegl ?
Stor mosesneglFoto: Dr. Lars Peters
Stor mosesnegl
Foto: Dr. Lars Peters
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Mollusca (Bløddyr)
Klasse: Gastropoda (Snegle)
Orden: Pulmonata
(Lungesnegle)
Familie: Lymnaeidae
(Mosesnegle)
Slægt: Lymnaea
Art: L. stagnalis
Videnskabeligt artsnavn
Lymnaea stagnalis
Linnaeus, 1758

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) er en snegl, der findes i ferskvand i det meste af Europa, Vest- og Nordasien samt Nordamerika. I Danmark er den meget almindelig i planterige damme og søer. Skallen er tynd, 5-6 centimeter høj, gulligt hornfarvet og med 6-8 vindinger med spidst spir, hvilket gør arten let kendelig i forhold til andre mosesnegle.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Mosesneglen lever især af alger, men tager også bløde og halvrådne vandplanter. Om foråret og sommeren opholder den sig derfor især i områder med mange planter.

Mosesneglen er hermafrodit med en samtidig tilstedeværelse af hanlige og hunlige kønsorganer. Under parringen agerer den enten som hun eller han.[1] De 5-6 centimeter lange ægkapsler kan indeholde op til 300 æg.

Mosesengle ses ofte hænge i vandhinden fæstnet ved kappehuleåbningen, således at kappehulen kan fyldes med luft.[2] Om vinteren opholder den sig i den del af søen, der senest fryser til, og det vil typisk være i midten af søen.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Koene J. M. & Maat A. T. (6 November 2007) "Coolidge effect in pond snails: male motivation in a simultaneous hermaphrodite". BMC Evolutionary Biology 7: 212. doi:10.1186/1471-2148-7-212
  2. ^ Hans Hvass (red.) Danmarks Dyreverden, bind 3, Hvirvelløse dyr, side 215. 2. udgave, Rosenkilde og Bagger 1978. ISBN 87-423-0076-2.
Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: