Stor regnorm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Stor regnorm ?
Stor regnorm anbragt på en stub.
Stor regnorm anbragt på en stub.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Annelida (Ledorme)
Klasse: Oligochaeta
Orden: Opisthopora
Familie: Lumbriculidae
(Regnorm)
Slægt: Lumbricus
Art: L. terrestris
Videnskabeligt artsnavn
Lumbricus terrestris
Linnaeus 1758

Stor Regnorm (Lumbricus terrestris) bliver 15-18 (20-25?) centimeter lang. Regnormene har ingen synlige øjne, da de normalt lever under jorden, men de kan skelne mellem lys og mørke.

I jorden lever de af at spise de svampehyfer, der spiser de planterester, regnormen trækker ned i jorden. De trækker blade ned i jorden ved at stikke bagenden op og føler på jordoverfladen. Når de har fundet et blad, trækker de det hen til hullet, hvor de trækker det ned i jorden i stilken, ved hjælp af bagenden, som gøres flad og snoes om stilken.

De transporterer jord fra undergrunden op ved at spise den og bakke op til overfladen og stikke bagenden op og aflever jorden på overfladen, i en lille top.

Dens fjender er grævling, muldvarp og fugle. Regnormene giver god muldjord, da deres ekskrementer indeholder fordøjede planter og er en næringsrig plantemuld.

Regnormenes gange ilter jorden, så planterne trives bedre, ligesom planterødderne benytter regnormenes gange. Regnormene ånder genem huden.

Når regnormene parrer sig, sker dette ved hjælp af den tykke del midt på deres krop. Denne del kaldes clitellum, og indeholder både hanlige og hunlige kønsorganer.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Danske henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Engelske henvisninger[redigér | redigér wikikode]