Storby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
New York City, USA's største storby

En storby (også metropol el. metropolis) er et byområde, der opfylder et antal kriterier ud fra en given definition. Der findes flere forskellige definitioner, alt efter hvilken sammenhæng ordet anvendes i.

Definitioner[redigér | redigér wikikode]

Der findes et antal rent objektive definitioner på hvad en storby er, men i mange tilfælde vil en storby også kunne være en subjektiv vurdering. F.eks. brander byen Aarhus sig som "verdens mindste storby". Under de nedenstående definitioner vil den aldrig være sand. Efter de to sidste definitioner er der flere danske storbyer (f.eks. Odense og Aalborg) der er mindre, mens den der efter mest udbredte definition slet ikke er nogle storbyer i Danmark (eller resten af Skandinavien for den sags skyld).

Dirk Brongers definition[redigér | redigér wikikode]

Den mest anvendte definition, der især anvendes af sociologer, samfundsforskere og trafikforskere er Dirk Brongers definition, der definerer et byområde ud fra kriterierne indbyggertal (> 1 mio.), befolkningstæthed (> 2.000 indbyggere/km2) og monocentreret opbygning[1]

FN's definition[redigér | redigér wikikode]

FN definerer en storby som et område, der har tæt bebyggelse omgivet af områder med lavere bebyggelsesgrad, hvor hele området skal være under direkte påvirkning af det centrale byområde, gennem f.eks. offentlig transport og vejnet[2].

USA's nationale statistikorganisations definition[redigér | redigér wikikode]

USA's nationale statistikorganisations definition: en storby er et byområde med mindst 50.000 indbyggere[3].

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.