Storby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
New York City, USA's største storby

En storby (også metropol el. metropolis) er et byområde, der opfylder et antal kriterier ud fra en given definition. Der findes flere forskellige definitioner, alt efter hvilken sammenhæng ordet anvendes i.

Definitioner[redigér | redigér wikikode]

Der findes flere rent objektive definitioner på hvad en storby er, men i mange tilfælde vil en storby også kunne være en subjektiv vurdering. F.eks. brander byen Aarhus sig som "verdens mindste storby". Under de nedenstående definitioner vil den aldrig være sand, omend den vil være en storby efter FN eller USAs definition. Efter de to sidste definitioner er der flere danske storbyer (f.eks. Odense og Aalborg) der er mindre, mens der efter den mest udbredte definition slet ikke er nogen storbyer i Danmark (eller resten af Skandinavien for den sags skyld).

Dirk Brongers definition[redigér | redigér wikikode]

Den mest anvendte definition, der især anvendes af sociologer, samfundsforskere og trafikforskere er Dirk Brongers definition, der definerer en storby ud fra kriterierne indbyggertal (> 1 mio.), befolkningstæthed (> 2.000 indbyggere/km2) og monocentreret opbygning[1]

FN's definition[redigér | redigér wikikode]

FN definerer en storby som et område, der har tæt bebyggelse omgivet af områder med lavere bebyggelsesgrad, hvor hele området skal være under direkte påvirkning af det centrale byområde, gennem f.eks. offentlig transport og vejnet[2].

USA's nationale statistikorganisations definition[redigér | redigér wikikode]

USA's nationale statistikorganisations definition: en storby er et byområde med mindst 50.000 indbyggere[3].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Harald A. Mieg: The Metropolis" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 16. maj 2012. Hentet 5. marts 2011. 
  2. ^ "United Nations Population Division: Variables and definitions". Arkiveret fra originalen 22. august 2010. Hentet 4. juni 2011. 
  3. ^ U.S. Census Bureau: Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas


Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.